Ca la noi, la nimeni – Confuzii periculoase!

718
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Un adevăr și o minciună formează o confuzie, un monstru periculos, fiindcă partea de adevăr ce este îl face să trăiască, pe când minciuna e stafie, e nimic.” – Nicolae Iorga

Un fost profesor de fizică, fost primar de Sibiu, oricum primar într-un oraș mult mai mare decât Caransebeșul, urbea ministrului de Interne, Marcel Vela, ne-a oferit luni sfaturi de specialist în sănătate cum să lupte românii cu epidemia de coronavirus. Omul și-a citit corect textul de pe prompter cu propoziții în care era destul adevăr. Cum l-am contrazice atunci când ne spunea că: „Urmează săptămâni critice. Acum e momentul să fim puternici și să fim solidari”.
Bine că măcar în ceasul al doisprezecelea și-a dat seama. Pentru că acum o lună-două de zile și el și prim-ministrul Orban nu aveau gândul decât la alegerile anticipate! Acum i-a mai venit mintea la cap și face apel la „solidaritate” în lupta cu cumplita epidemie. Propune partidelor să nu politizeze, ceea ce ar fi un „Cinism înfricoșător”.
Mai exprimă și un alt adevăr: „Viața fiecărui cetățean depinde de decizii ferme.” Ce ne facem când deciziile Guvernului Orban și ale Comandantului Centrului special național de coordonare, ministrul de Interne, Marcel Vela, sunt criticate ca fiind slabe?
Iar opiniile acestui singur expert în lupta contra epidemiei de coronavirus trec mai departe și prefigurează ceea ce vom face după ce vor trece furiile acestei pandemii. Oricum, nu doar partidele de opoziție au criticat vehement lentoarea și ineficiența măsurilor guvernamentale. Klaus Werner Johannis ne liniștește: „Măsurilor sociale și economice adoptate zilele trecute le vor urma un nou pachet.” Nu s-a intrat în detalii, dar sper să nu fie tot simple paleative ca și cele de până acum. Cum este plata angajaților trimiși acasă, cu numai 75% din salariul avut, care să nu depășească salariul mediu pe economie. După calculele făcute de cei necăjiți, ei vor primi o sumă infimă, cu ceva mai mică decât 2.400 de lei. Iar dacă respectivul angajat mai are și vreo rată la bănci practic nu mai are din ce să trăiască. La intervenția televizată anterioară, Klaus Werner Iohannis promisese că prețurile la alimentele de bază și la medicamente vor fi plafonate. El a spus, noi am auzit, iar Guvernul Orban și ministrul de Finanțe, demis de mai multe ori, Florin Cîțu nu s-a executat.
Astfel, problemele medicale și cele economico-sociale rămân încă nerezolvate. Ministrul Sănătății, Victor Costache, a fost mai preocupat ca să-l instaleze ca nanager al Spitalului Săpoca. Județul Iași, pe marele specialist în medicină – procurorul condamnat penal Emilian Eva. Pe care, apoi, l-a demis în mai puțin de 24 de ore, din pricina scandalului ce s-ar fi iscat.
*
Și pentru ca balamucul să fie cu mult mai mare și la alte ministere, viceprim-ministrul Raluca Turcan, care vorbește prost limba română, dar știe limba rusă, întrucât a avut o bursă de patru ani la Moscova, s-a apucat să „găvărească” despre înghețarea anului școlar.
Sunt de lăudat profesorii care fac ore mai departe și sunt transmise on-line pentru elevii din clasele a VII-a și a XII-a. Fără să se consulte cu nimeni, Turcanca vorbește bazaconii. Noroc că ministrul Educației, Monica Anisie, a și dat replica: „În acest moment nici nu s-a pus o astfel de problemă!”
Iată că nu toți PNL-iștii spun gogoși înfuriate. Mai sunt și oameni care știu să facă deosebirea dintre adevăr și minciună. La cei care se cred pe cai mari nu e doar o confuzie, ci chiar o obișnuință!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here