Ca la noi, la nimeni – Condamnările COLECTIV, și inflația dau dureri de cap!

381
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Dragostea adevărată contează cu adevărat, prietenii contează într-adevăr, familia contează cu adevărat. Să fii responsabil, disciplinat și sănătos contează cu adevărat”
Cortney Thorne-Smith

Incendiul groaznic de acum șapte ani, de la COLECTIV, abia joi, după șase ani de la constituirea Dosarului COLECTIV, a fost finalizat abia joi, cu decizii definitive destul de blânde și cu sumele recuperatorii înjumătățite. Practic, prin decizia definitivă, de ieri, a judecătorilor Curții de Apel București s-au dat niște condamnări mult prea blânde asupra a câțiva dintre cei implicați în dosarul început cu întârziere de un an de la cumplitul și groaznicul incendiu soldat, în final, cu 65 de tineri decedați, decizia aducând doar o mică alinare în sufletele părinților care și-au pierdut copiii în incendiu.
La acea vreme, Preș. Klaus Werner Iohannis afirma cu „au trebuit să moară oameni”, iar joi, în același ton, că „A fost o tragedie imensă. Așteptăm decizia justiției. De această dată, avem PNRR-ul și trebuie să îmbunătățim situația din sistemul sanitar”.
DE LA BUCĂTAR-ȘEF, LA PRIMAR DE SECTOR. Pe mine, unul, m-au deranjat declarațiile unuia dintre cei condamnați – Cristian Popescu-Piedone, primarul care semnase ca primarul avizul de funcționare al societății ce patrona sala de spectacole unde s-a produs incendiul. Și zicea Cristian Popescu-Piedone că el este nevinovat și ziua și-ar fi început-o spunând Tatăl nostru și în rugăciune. E ciudat cum un fost bucătar-șef al restaurantului Olimp din Capitală, care și-a turnat șeful de unitate, pe Ion Nedelcu, la securitate, iar Nedelcu a făcut pușcărie grea și luase numeroase lovituri în cap, încât la eliberarea lui, în Decembrie 1989, nu mai era om întreg.
Și acum, după șapte ani de la producerea cumplitului și tragicului incendiu – în urma căruia au murit 65 de tineri – Cristian Popescu-Piedone se lăuda cu cei 27 de ani petrecuți în administrația publică locală bucureșteană, fără a părea marcat de morții de la COLECTIV, de suferințele familiilor care și-au pierdut ciopiii ori de traumele celor care au fost martori la groaznicul eveniment.
Prima sentință, luată de Curtea de Apel București în luna decembrie a anului trecut, îl condamna pe Cristian Popescu-Piedone la 8 ani de închisoare cu executare, iar însumate pedepsele tuturor celor implicați ajungeau la 129 de ani.
VAL DE CONDAMNĂRI ÎN DOSARUL COLECTIV. Numai că, ce să vezi, pedeapsa finală a fostului primar – care-și delegase atribuțiile primului viceprimar, în așteptatea sentinței – s-a redus la jumătate. Adică la 4 ani și alți 5 de interdicție în a mai ocupa vreo funcție publică. Principalul patron al Clubului COLECTIV, Alin Anastasescu, a primit o opedeapsă de 11 ani și 8 luni cu executare, iar ceilalți doi patroni mult mai puțin: Costin Mincu – 8 ani, iar Paul gancea 6 ani și 4 luni. Și sumele în bani, ce urmau a fi recuperate, au scăzut și ele tot cam la jumătate. A mai fost condamnat cu 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare patronul firmei ce produsese artificiile, plus niște pompieri și pirotehniști. Un fel de bătaie de joc!
DEOSEBIRI DE PĂRERI PE INFLAȚIE. Crizele în care ne aflăm vor continua și ne vor afecta pe toți românii. Inflația știm bine că este de 13,8%, iar Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, acum și-a găsit să mai facă o declarație neinspirată. Pe un fundal de început de panica, Isărescu „îndemna lumea la calm și să bea un ceai de tei!” Motiv pentru Preș. Klaus Werner Iohannis de a-l lua în tărbacă pe Guvernatorul BNR.
Și, totuși, n-am înțeles cum de Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, ar fi singurul vinovat de creșterea prețurilor și a inflației, așa cum susține președintele Iohannis!-
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here