Ca la noi, la nimeni – Cîțu distruge companiile strategice!

717
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Conducerea slabă poate distruge cea mai bună strategie; executarea forțată a unui plan sărac poate aduce adesea victoria.”
Sun Tzu, General și filosof chinez

Circulă tot felul de povești adevărate despre iminenta listare la bursă a companiilor strategice românești. Există o Lege care interzicea înstrăinarea companiilor strategice naționale, inițiată de PSD și promulgată de președintele Klaus Werner Iohannis. Numai că „genialul”(în rele!) Florin Vasile Cîțu a abrogat-o și vrea musai să le vândă pe nimic. Se știe că, în pandemie, se cumpără și nicidecum nu se vinde în pierdere.
Fostul ministru de stat, prof.univ.dr. Mircea Coșea, atrage atenția asupra pericolelor listării la bursă a companiilor naționale într-o perioadă în care toate bursele sunt în scădere. Riscul cel mai mare este însă pierderea controlului sistemului energetic național, chiar și în condițiile în care pachetul majoritar ar rămâne la stat, după cum susține fostul ministru și ilustru universitar.
Companiile de stat Hidroelectrica și Transelectrica, ori chiar Transgaz sunt foarte tentante pentru străini, iar pericolul cel mai mare este ca România să piardă controlul sistemului energetic național, avertizează prof.univ.dr. Mircea Coșea, după ce Guvernul Iohannis-Cîțu a anulat restricțiile introduse de PSD prin lege promulgată la Palatul Cotroceni, ca timp de doi ani să fie interzise vânzările de acțiuni către străini de la companiile strategice.
„Aici există și interese străine foarte mari, pentru că o să cumpere pe nimic acum niște obiective foarte interesante. Gândiți-vă la companii precum Hidroelectrica, Transelectrica, companii care sunt hub-uri de energie în zona asta și dacă se duc la austrieci sau la unguri, aceștia capătă o poziție extraordinar de importantă în lumea energiei. Chiar dacă suntem noi majoritari, nu avem specialiști, nu avem oameni de board. Mai mult, există și pericolul să pierdem controlul prin presiuni politice, la fel și olandezii(interesați să cumpere Portul Constanța, cu al său Oil Terminal, n.m. I.P.), cu Schengen-ul și tot așa. În listarea la bursă a companiilor, riscul ca acest capital să aparțină unor persoane sau societăți care nu sunt primite bine pe piață, care sunt pe o listă neagră și care, de fapt, spală bani și atunci să depreciem cu totul societățile. Trebuie să ai niște studii de siguranță și de probitate financiară a acelora care investesc și să ai și posibilitatea, în Consiliul de administrație, prin programe bine puse la punct, să orientezi banii pe care îi iei spre modernizare, nu pentru supraviețuire ca să zici că ai făcut ceva”, a declarat prof.univ.dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat.
Pe de altă parte, există o presiune foarte mare din partea Rusiei de a-și plasa capital prin firme intermediare, inclusiv austriece, în toate țările europene. Dacă nu apelăm la consultanți străini și faci așa ceva, pe nepusă masă, pierdem cu siguranță!
LISTAREA, NEGOCIATĂ LA BRUXELLES?! Pe aceeași temă, europarlamentarul Mihai Tudose(PSD), fost prim-ministru al României, susține că apariția proiectului de Buget pe anul 2021 depinde de negocierile pe care le va avea caricatura de prim-ministru Florin Cîțu la Bruxelles! Negocieri care ar include și vânzarea companiilor de stat!
„Nu cred că Bugetul va fi pus pe piață până ce premierul Cîțu nu negociază la Bruxelles, fiindcă trebuie să negocieze. Cîțu va veni la Bruxelles și cred că asta va fi negocierea: ca UE să accepte și porcăriile făcute anul trecut, și porcăriile pe care au de gând să le facă anul ăsta, în schimbul vânzării unor active interesante pentru țările mari din Uniunea Europeană”, a precizat europarlamentarul Mihai Tudose(PSD).
Ca să nu mai amintim că un acționar, fie el și minoritar, la o companie strategică din România, poate să-și mărească cu cât dorește capitalul și să devină el acționar majoritar. Iar noi să ne alegem cu praful de pe tobă!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here