Ca la noi, la nimeni – Ciolaniada continuă! Bugetul 2021 mai așteaptă…

405
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Principala lor preocupare este împărțirea funcțiilor și nu luarea de măsuri urgente în SĂNĂTATE, EDUCAȚIE și ECONOMIE.”
Claudiu Manda
Europarlamentar PSD

Într-una din zilele trecute, președintele Klaus Werner Iohannis a invitat la Palatul Cotroceni miniștrii UDMR. Nu au urmat declarații de presă nici de o parte și nici din cealaltă. La fel, tot pe tăcute, ziua următoare a fost rândul miniștrilor din Guvernul Iohannis-Cîțu să meargă in corpore la Cotroceni. Se bănuia că sunt ceva asperități în creionarea Proiectului de Buget pe anul 2021.
Iar n-a răsuflat nimic, dar, miercuri, Jupânul din vârful Dealului Cotroceni i-a chemat pe liderii coaliției de guvernare la ordin, chiar la Vila Lac 3.
Tot tăcere maximă! Știam că împărțeala pe „ciolan” în coaliția de guvernare merge strună, mai greu fiind cu elaborarea Proiectului Legii Bugetului de stat pe anul 2021, care se lasă așteptat. PNL va avea 23 de prefecți și 47 de subprefecți, USR-PLUS – 14 prefecți și 28 de subprefecți, iar UDMR – 5 prefecți și 10 subprefecți, după cum a anunțat Orban cel Ludovic.
Totuși, suntem la final de ianuarie și Țara nu are Buget. Iar Guvernul Iohannis-Cîțu a uitat total de Planul Național de Redresare și Reziliență, după cum anunță social-democrații.
Mă rog, o formă bearcă a unui asemenea Plan, netrecut prin Parlament, a ajuns la Bruxelles și a fost respins de Comisia Europeană pentru că nu respecta directivele acesteia. S-au pierdut niște bani europeni nerambursabili. Nu știu dacă se vor mai putea recupera.
Pe pagina de Facebook a PSD, miercuri, se spunea:
„În loc de Plan Național de Relansare și Reziliență, ei oferă țării Planul de Nepăsare, Regres și Inconștiență.”
Pe aceeași pagină de Facebook a PSD mai apar într-o fotografie cei doi corifei – purtători de mască – ai Guvernului Iohannis-Cîțu, însoțiți de textul: „Dreapta oferă țării Nepăsare, nu Redresare!”
Deși suntem la final de ianuarie, cum spuneam, Guvernul a uitat total de Planul Național de Redresare și Reziliență, chiar dacă acest plan trebuie dezbătut în Parlamentul României și trimis Comisiei Europene cel târziu în luna aprilie 2021.
USR s-a împăunat după alegeri că miniștrii săi vor face masiv documentul construit prost de PNL și că totul va fi gata în timp record. Vorbe de clacă. Realitatea este pe dos!
Din 6 decembrie, România stă și așteaptă: guvernanții sunt ocupați doar cu lupta pe funcții. Nici vorbă de identificarea priorităților, stabilirea direcțiilor de acțiune, a obiectivelor și proiectelor ce pot fi finanțate prin PNRR.
După comportamentul aberant al PNL din noiembrie 2019, care a făcut un plan total necunoscut publicului, acum, noua putere, în frunte cu USR, a abandonat în mod sinucigaș proiectul. Iar inconștiența guvernării proaste costă! Această întârziere are efecte dramatice asupra economiei românești, care nu va dispune de fondurile necesare pentru redresare.
Actuala guvernare se gândește la contracte pe bani publici pentru clientela politică, inclusiv a UDMR! În loc de Plan Național de Redresare și Reziliență, ei oferă țării Planul de Nepăsare, Regres și Inconștiență. Căci la acestea se pricep cel mai bine.
„Genialul” Cîțu a și găsit motivul întârzierii Proiectului Legii Bugetului de stat pe anul 2021, care, cică, ar fi intenția de a oferi „primul buget cu o abordare multianuală și menținerea țării în deficitul de 7%.”
Cam asta-i cerea și Comisia Europeană, dar PNL&Asociații(USR-PLUS și UDMR) nu sunt capabili. Cu o Românie pusă pe butuci, se așteaptă probabil Moțiunea de cenzură!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here