Ca la noi, la nimeni – Ciolacu și Cîțu au bătut palma?!

616
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Dă-i, Doamne, românului mintea cea de pe urmă.” – Zicere populară

S-ar părea că, până la urmă, negocierile dintre Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal ar fi încheiate. După unii, în proporție de 90%, după alții de 99%. Ultimele capitole asupra cărora au trebuit să cadă de acord delegațiile conduse de Marcel Ciolacu, președintele PSD, și Florin Cîțu, președintele a ceea ce a mai rămas din PNL, după plecarea grupării din jurul datului afară din partid Orban Ludovic, au fost cele de la Muncă, Economie (în special Fiscalitate!) și Justiție.
SECRETOMANIE LA CIOLACU ȘI CÎȚU. După câte se pare, atât prim-ministrul interimar, Florin Cîțu, președinte al PNL, cât și Marcel Ciolacu, președinte al PSD, și-au propus să nu facă declarații publice până nu se finalizează absolut toate problemele aflate încă în negociere. Cu toate că de ambele părți se invocă faptul că „în principiu, am căzut de acord”. De data aceasta, liderul UDMR, Hunor Kelemen, nu s-a mai pronunțat în niciun fel și a evitat discuțiile cu reprezentanții mass-media.
Evident, au mai rămas unele chestiuni sensibile și există toate șansele să se cadă la o înțelegere atât de așteptată pentru țară, adică pentru cetățenii României. Cei atât de încercați de efectele prelungitei crize guvernamentale, care a depășit o lună și jumătate.
Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Radu Oprea, a anunțat, luni, că: „Negocierile pentru un nou guvern PSD-PNL sunt finalizate în proporție de peste 90%, dar rămân deschise discuțiile la capitolul Muncă, pe capitolul fiscalitate și pe Justiție. Noi, cei de la PSD, ținem foarte mult la pachetul de măsuri sociale și aș menționa doar creșterea pensiilor, creșterea alocațiilor, creșterea salariului minim”, spunea Radu Oprea, după ședința Consiliului Politic Național al PSD.
MĂSURI SOCIAL-DEMOCRATE. El a afirmat că sunt multe măsuri care au fost preluate din programul PSD, printre care schema de ajutor pentru IMM-uri, susținerea economiei, programul „Fabricat în România”, stimularea asocierii producătorilor agricoli, precum și accesul la medicație antivirală și asigurarea de teste rapide anti-COVID-19 de calitate.
„Certificatul verde, din perspectiva PSD, nu trebuie să creeze discriminări. El nu trebuie să fie un instrument opresiv”. PSD nu intenționează să dea oamenii afară din serviciile pe care le au în sistemul bugetar. „Sunt discuții în Camera Deputaților”, cu referire la certificatul verde pe care social-democrații îl vedeau util doar în deplasările în străinătate și nicidecum la locul de muncă.
CINE VA FI PRIM-MINISTRU? Cât privește postul de prim-ministru, s-au vehiculat mai multe variante: fie prin rotație – cu Marcel Ciolacu la început și apoi Florin Cîțu -, fie Kelemen Hunor, fie fostul prim-ministru desemnat Ciucă ori chiar un tehnocrat independent. Abia când vor merge la președintele Klaus Werner Iohannis, acesta va decide cine va fi prim-ministru. Fie dintre variantele cu care reprezentanții PSD, PNL și UDMR vor merge la Palatul Cotroceni sau va fi vorba de o altă propunere a domniei sale. România are nevoie urgentă de un Guvern cu puteri depline. Altfel, fără posibilitatea unei rectificări bugetare, există riscul ca pensiile și salariile unor categorii sociale să nu mai poată fi plătite la timp!
ION PREDOȘANU

P.S. Datoria publică externă a României EXPLODEAZĂ. A ajuns la peste 133,6 miliarde de euro! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here