Ca la noi, la nimeni – Cine se teme de referendum?!

233

Încă de prin iarnă, cel care se crede atoateştiutor şi munte de moraliate şi de (i)legalitate ne ameninţa cu un referendum. Nu-i era prea clară tema asupra căreia să se oprească şi, mai ales, nu-i şoptise nimeni întrebarea. Cel puţin lăsa să se înţeleagă că o să vedem noi pe Necuratul. Care Necurat poate fi chiar el. Îi tot dădea cu „penalii”, fără să-şi dea seama că fie în timpul mandatului, dar, cu siguranţă, după eşuarea acestuia va avea mai multe procese penale.
Iar de la hotărârea Curţii de Apel Piteşti, una irevocabilă şi definitivă, Herr Klaus Werner Iohannis se poate aştepta la orice. Inclusiv la procese penale în care să fie inculpat. Că doar s-or găsi printre cele 13 familii rămase pe drumuri – a se citi fără apartamente!!! – şi hărţuite prin tribunale vreme de 17 ani şi oameni mai curajoşi care să-i reclame pentru nelegiuirile comise. De cine? De familia Carmen şi Klaus Werner Iohannis. Că tot poza domnia sa în imaculatul care şi-a cumpărat 7 (şapte!!!) case, din care a pierdut doar două!
Şi când credea lumea cu bun simţ că omul din capul statului şi-a luat gândul de la referendum, ce credeţi că a declarat ieri: „Este evident că societatea îşi doreşte eliminarea corupţiei, persoane integre în funcţii publice (oare s-o fi referit şi la El?, n.m. I.P.). Nu am anulat intenţia, dar consider că lucrurile trebuie să se liniştească. Am lăsat-o mai moale, dar nu am abandonat ideea.” Iată că ne-am lămurit. Individul din capul statului nu abandonează ideea referendumului privind integritatea funcţiei publice.
Dacă stăm strâmb şi judecăm drept, la începuturi avea ce avea cu corupţia şi cu corupţii. Dintre care, după cum s-a dovedit la Curtea de Apel Piteşti, face şi el parte. S-au spus verzi şi uscate despre referendum. Că-i inutil, că costă mult şi chiar că rezultatul i-ar putea fi defavorabil. I s-a sugerat inclusiv întrebarea: „Mă mai vreţi preşedinte?”
Ulterior, dezbaterile pe marginea referendumului au continuat, iar cei din PSD l-au luat chiar peste picior pe preşedintele Klaus Werner Iohannis. Premierul Sorin Grindeanu a afirmat că el chiar susţine organizarea unui referendum. „Cum să nu susţii lupta împotriva corupţiei?”, s-a întrebat retoric primul ministru Sorin Grindeanu în aceeaşi zi în care acela care ar trebui să fie preşedintele tuturor românilor – şi nu numai al celor din Noul PNL, USR şi PMP – s-a decis să declanşeze „procedurile de convocare a votului popular pe tema continuării luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”. Schimbător din fire, precum sasul imparţial, va mai trece multă apă pe Dâmboviţa până la referendum. Vorba aforistului Vasile Gica, din Tecuci, care bine le mai zice: „După unii urmează uitarea; după alţii – potopul!”
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here