Ca la noi, la nimeni – Chinurile facerii guvernului, chinurile unei austerități!

925
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Oamenii deștepți vorbesc pentru că au ceva de spus; proștii pentru că trebuie să spună ceva.” – Platon

În mod firesc, așa cum prevede Constituția, PSD – câștigătorul alegerilor parlamentare se impunea să fie partidul primul chemat spre a propune un viitor prim-ministru – și îl avea, în persoana Prof.univ.dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății(OMS) -, care-ar fi trebuit ca în zece zile să formeze majoritatea, și o avea, apoi să propună componența atât de așteptatului Guvern, necesar să gestioneze criza sanitară și criza economică în care se află România.
Deși președintele Klaus Werner Iohannis e principalul vinovat de eșecul PNL la alegerile parlamentare, țap ispășitor fuse scos ștersul prim-ministru Orban Ludovic, obligat într-o primire de 8 minute la Palatul Cotroceni, să-și depună demisia din fruntea GuWernerului Meu. În mai puțin de o oră, președintele Iohannis l-a numit prim-ministru interimar pe Generalul Nicolae Ciucă. Un om destoinic ca militar, dar care a purces la înlăturarea din guvern a majorității apropiaților ex-ului Orban Ludovic. În loc să își dea demisia din fruntea PNL, Orban Ludovic este purtat ba pe la Palatul Cotroceni, ba pe la Vila Lac 3, împreună cu alți lideri ai PNL. Orban se laudă că el negociază cu USR-Plus și cu UDMR viitoarea coaliție de guvernare, dar, în realitate, treaba aceasta o face tot Iohannis!
În aceste condiții, majorarea pensiilor de la 1 ianuarie e blocată, iar România se află în cea mai grea criză sanitară și financiară din toată istoria sa modernă. Datoria publică și deficitul financiar a ajuns la cele mai ridicate cote, prin împrumuturile nechibzuite ale ministrului de Finanțe, Florin Cîțu. Cel atât de lăudat de ex-prim-ministrul Orban și chiar de președintele Iohannis.
Va trebui să avem neapărat un guvern până la sfârșitul anului 2020, iar în ianuarie, cât mai urgent un Buget pentru 2021. Care, cu siguranță, va avea taxe și impozite majorate, fiind obligatoriu ca Parlamentul să-și reia activitatea încă de la începutul lunii ianuarie!
E greu de anticipat cum se vor înțelege PNL, USR-PLUS și UDMR. Cearta pe posturi și funcții în conducerea Parlamentului a început încă de pe acum.
Pasat între sediul PNL și Palatul Cotroceni, Orban Ludovic, cel încă președinte de partid, a fost primit și miercuri de șeful de facto al neoliberalilor la Cotroceni. Presa a vehiculat mai multe nume de posibili prim-miniștri, iar președintele PNL, Orban Ludovic, pretinde că-l știe, dar nu are voie să-l spună.
Aseară, BPN al PNL a avut o nouă ședință, vezi Doamne ca să se decidă asupra numelui viitorului prim-ministru. În realitate, cel ce va decide este tot Klaus Werner Iohannis. Și nu-i deloc exclus ca acest nume secret să fie acela anunțat de publicistul Sorin Roșca Stănescu, și anume Siegfrid Mureșan. Un europarlamentar PNL pe care l-ar prefera Cancelarul Germaniei, Angela Merkel.
ION PREDOȘANU

P.S. La sfârșitul acestei săptămâni, Klaus Werner Iohannis va merge la Bruxelles, cu coada între picioare. Partidul Lui a pierdut alegerile, GuWernerul Meu a picat, iar milioane de români îl dezavuează. Bașca faptul că a fost pus la colț de un forum al democrației europene – OSCE -, care-l critică în termeni duri pentru implicarea directă în campania electorală. Câștigarea alegerilor parlamentare de „proscrișii din PSD” are efect de bumerang, rezultatul făcându-l pe Iohannis să-și demită chiar Guvernul Lui! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here