Motto: „Nu încape în pielea sa, nu încape nici în pielea altuia.” – Proverb ucrainean
Chestiunea cu campania electorală pentru turul al doilea, după ce Curtea Constituțională a României s-a pronunțat și nu a anulat turul I, așa cum cerea Cristian Terheș, președintele Partidului Național Conservator Român, prin respingerea contestației acestuia, s-a transformat într-o goană nebună a celor doi candidați rămași în cursă pentru a atrage de partea sa cât mai multe partide. Mă rog, Noul Partid Național Liberal a anunțat, prin vocea președintelui interimar Ilie Bolojan, că o va susține necondiționat pe candidata Elena Lasconi (USR), fără negocieri.
RUPE RAREȘ BOGDAN O HALCĂ DIN NOUL PNL?! Oricum, Noul PNL este în cădere liberă și, dacă se va dovedi adevărată demisia fostului prim-vicereședinte Rareș Bogdan, supărat nevoie mare că el n-a mai prins noua echipă de conducere, urmată de o divizare a Noului PNL, se-ncurcă nițeluș lucrurile. În acest caz, dacă știrea transmisă de postul de televiziune România TV se confirmă, se va împuțina și reprezentarea Noului PNL în Parlamentul României, iar formarea viitorului Guvern ar avea și ea de suferit!
EXPLOZIV! Forțele politice pro-UE și pro-NATO ar putea face majoritate în Parlamentul României fără USR (Uniunea Sabotați România!). După centralizarea a 99,8% din voturile valabil exprimate în țară și în diaspora, la alegerile parlamentare din data de 1 Decembrie 2024, se conturează o largă majoritate parlamentară pe care o pot forma forțele politice pro-europene și proatlantice, în detrimentul forțelor suveraniste, în ciuda numărului impresionant de voturi strânse de acest din urmă pol.
Iar redistribuirea procentelor obținute de partidele care nu acced în Parlament către cele care au făcut pragul minim arată că nu este nevoie de toate forțele pro-europene și pro-NATO pentru a forma o majoritate parlamentară și guvernamentală.
Distribuția mandatelor prefigurează posibilitatea ca PSD, împreună cu PNL, cu UDMR și cu Grupul Minorităților Naționale, alta decât cea maghiară, din Camera Deputaților, să obțină o majoritate simplă, în ambele Camere, fără să fie nevoie ca USR să participe la formarea acestei majorități. La Senat, majoritatea fără USR este fixă, de 69 de parlamentari, în timp ce la Camera Deputaților, această majoritate este mult mai „largă”. Această realitate matematică va putea face extrem de dure negocierile ce urmează a se purta pentru formarea unei noi guvernări și, eventual, pentru susținerea unuia dintre cei doi candidați rămași în cursa prezidențială.
MARCEL CIOLACU LASĂ MEMBRII PSD SĂ VOTEZE CUM LE DICTEAZĂ PROPRIA CONȘTIINȚĂ! Va accepta oare electoratul Partidului Social Democrat să susțină alegerea unui președinte emanat de partidul care a militat, începând cu anul 2016, împotriva formațiunii social-democrate? Va intra PSD la guvernare alături de USR și de celelalte formațiuni pro-europene din Parlament, ori va prefera să rămână în opoziție, deși s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare din 1 Decembrie 2024?
ARITMETICA BATE USR! După cum am spus mai sus, se poate alcătui o majoritate parlamentară și guvernamentală fără Elena Lasconi. Partidul balama – UDMR înclină balanța. Ceea ce este suficient ca Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, să accepte un dialog telefonic cu „Kamala de Câmpulung”, dar întâlnirea să se amâne sine die!
ION PREDOȘANU