Ca la noi, la nimeni – Cea mai mare nenorocire a României!

552

Motto: „Datoria publică nu este a voastră! Ci a urmașilor urmașilor voștri.”
Gabriel Petru Băețan, Din Îndreptar pentru sarcasm

Trăim vremuri grele. Scumpirile nu se mai opresc și cresc halucinant, fără ca GuWernerul Meu Ciucă să le poată veni de hac. Ele, scumpirile adică, și salariile și pensiile mici au scos oamenii în stradă. Începând cu polițiștii, apoi urmează angajații de la CFR, Tarom și pensionarii. Îl ascultam marți pe un lider de sindicat care se văita cum actualul arc guvernamental își bate joc de veniturile oamenilor. Și, să recunoaștem, nu-l putem contrazice în niciun fel.
PROST PLĂTIȚI, PROST ÎNZESTRAȚI: POLIȚIȘTII ȘI MILITARII. Polițiștii și militarii sunt cel mai prost plătiți și nu doar de azi, de ieri. În vreme ce țările din jurul nostru se înarmează cu armament de ultimul răcnet, noi ne cârpim cu avioane F16, vechi de cel puțin 40 de ani. Polonia și Ungaria au cumpărat avioane F35, ultimul tip și cel mai performant, Polonia achiziționând și mentenanța. Cât despre Ungaria, ea se tot înarmează ca și cum s-ar pregăti de război, iar militarii ei sunt plătiți regește.
GuWernerul Meu Ciucă a venit cu un ajutor infim – 50 de bani pentru litrul de combustibil – și caută să ne liniștească cum că, vezi Doamne, atât a putut și că va trimite controale peste controale. E greu de crezut că acele controale promise vor face ceva mai mult decât frecția la un picior de lemn.
VOM AVEA ALEGERI ANTICIPATE!? În simplele note de luni anunțam cum deputatul Alexandru Muraru, președintele Filialei Iași a pretinsului Partid Național Liberal, scotea pe goarnă faptul că în luna mai a anului 2023 nu ar trebui să se facă rotativa/rotația premierilor din pricină că avem război la granițe și că n-ar da bine pentru stabilitate. Nu i-am dat luni mare importanță, gândindu-mă că este un obscur lider de filială județeană a pretinsului PNL! M-am înșelat, totuși. Domnul Alexandru Muraru este și consilier personal al prim-ministrului Nicolae Ciucă. Mulți s-au repezit să afirme că Nicolae Ciucă este un om de cuvânt și dacă a semnat un protocol la formarea coaliției de guvernare, în care preciza că în luna mai a anului 2023 se va retrage și-i va lăsa locul ca premier președintelui Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu. Printre naivii care cred în cuvântul generalului în retragere Nicolae Cioucă se află și Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Care e gata să bage mâna-n foc pentru seriozitatea prim-ministrului Nicolae Ciucă. Eu sunt de părere că domnul Rafila ar face bine să nu se grăbească precum fata mare la măritiș. Același general în retragere, adică Nicolae Ciucă, ne aburise că nu va intra niciodată în politică. Dar cum a primit ordin, probabil, de la Jupânul din vârful Dealului Cotroceni, Nicolae Ciucă nu s-a ținut de cuvânt și este, bine merci, președinte al pretinsului PNL!
Un om mai avizat, cum pare a fi președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a fost primul care-a vorbit despre posibilele alegeri anticipate. Care s-ar ține anul viitor, în cazul perfect posibil că prim-ministrul Nicolae Ciucă nu și-ar respecta cuvântul dat, inclusiv prin semnarea unui protocol între PSD, PNL și UDMR, prin care se obliga să se retragă din funcție/demnitatea de prim-ministru și să-i las elocul liderului social-democrat, Marcel Ciolacu.
REMANIERI ȘI DEFICIT PUBLIC IMENS. Astăzi, miercuri, ar trebui să se țină o ședință a coaliției în care să se vorbească și de o posibilă remaniere. Lista viitorilor remaniați i-ar putea cuprinde pe Virgil Popescu, despre care Marcel Ciolacu a zis: „Liberalizarea prețurilor la energie a fost o tâmpenie”, iar Senatorul PSD Daniel Zamfir că: „Domnul Popescu ar trebui să-și pună cenușă-n cap”. Ar mai fi Vasile Dâncu, o calamitate la ministerul Apărării, Carol Eduard Nokak (UDMR) de la ministerul Sportului, dar și alții.
Deficitul balanței comerciale a urcat la 15,44 miliarde de euro în primele șase luni ale acestu an, mai mare cu 4,74 miliarde de euro față de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică. Creșterea deficitului, a datoriei publice a României este cea mai mare nenorocire a țării noastre. Nu inflația, nu prețurile la gaze ori la energia electrică, ci datoria publică.
Care datorie publică ne costă tot. Înghite și va înghiți absolut tot, inclusiv creșterea economică. Numai pe primele patru luni, cu rostogolirea dobânzilor statul a plătit 9 miliarde. Până la sfârșitul anului, doar rostogolirea dobânzilor va costa statul 30 de miliarde. Practic, tot ceea ce faci se va duce acolo.
ION PREDOȘANU

P.S. CALAMITATEA VIRGIL POPESCU! Cu trei ani în urmă, calamitatea naturalo-liberală Virgil Popescu ne zicea că după liberalizarea prețurilor la energie factrile vor scădea. Iar azi, România este pe locul trei în Uniunea Europeană la, ați ghicit, creșterea prețurilor la energie! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here