Ca la noi, la nimeni – Ce vor face președinții ăștia?

305

Căldură mare, mon cher!, cum ar spune Nenea Iancu. Dar și mare înghesuială la candidaturile pentru alegerile prezidențiale din 10-24 noiembrie 2019! Miercuri s-a mai înscris doar Călin Popescu Tăriceanu, care, deloc original, imitându-i pe colegii săi Varujan Vosganian și Andrei Gerea, se declară „dezamăgit” de doamna prim-ministru și președinte al PSD, Viorica Dăncilă, că va candida la alegerile prezidențiale.
Deocamdată, doamna Viorica Dăncilă este prim ministru și conduce cel mai mare partid din România.
Ea nu are un tratat ori o alianță cu președintele ALDE – Călin Popescu Tăriceanu prin care se obligă să nu candideze decât unul din partea alianței de guvernare. Alianța s-a făcut pe vremea lui Liviu Dragnea și se referă doar la actul de guvernare, până-n anul 2020. Nici nu s-a ales bine candidatul ALDE la prezidențiale și Călin Popescu Tăriceanu amenință cu probleme grele.
Vezi Doamne, ALDE ar ieși de la guvernare! Punem pariu că nu-și vor permite? O fi el mai bine plasat în sondajele PNL și USR, dar dacă-i așa mare și tare în parcare domnul Tăriceanu să câștige lupta cu Preș. Klaus Werner Iohannis. Nimeni nu-i contestă calitățile de politician versat, om cu multă experiență, dar una-i una și alta-i alta. Se poate vorbi de o colaborare între PSD și ALDE abia după turul unu al alegerilor prezidențiale.
Analistul politic Alina Mungiu-Pippidi s-a întrebat singură în interviul pe care l-a acordat DCNews: „Întrebarea mea e: Au o miză atât de mare prezidențialele?” Politologul este de părere că oamenii sunt interesați de fotbal sau de revistele mondene, nefiind interesați de fond.
„Alegerile ar avea o miză dacă am ști ce propun candidații și dacă ar avea propuneri foarte diferite”, afirmă Pippidi.
În continuare a spus: „Eu votez candidatul care spune că impozitează pensiile speciale, care pune, pentru prima dată, un control democratic asupra serviciilor secrete, inspirat de discuții cu alți membri NATO cum ne-a recomandat Comisia, în raportul MCV. Cine scoate serviciile din politică și din controlul guvernării unde au ajuns să joace un rol foarte disproporționat și anormal într-o democrație, are votul meu, dar nu cred că va candida nimeni cu acest program, mă îndoiesc. Atunci, ce vor face președinții aceștia?”
Păi ce să facă. Se vor simți confortabil precum Preș. Klaus Werner Iohannis care nu a făcut nimic aproape cinci ani de zile. Iar fraierii de alegători din România votează promisiunile candidaților pe care nu le vor vedea niciodată transpuse în realitate!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here