Ca la noi, la nimeni – Ce-mi este Băsescu, ce-mi este Senatul!

460

Am un prieten, pe numele lui Gheorghe Nicolcioiu, din Peştişani, dar mare sculă pe la FORD, în Craiova. Mai anul trecut, mă ia Gheorghe de-o parte şi-mi zice: „Ştii că ţin cu Băsescu, dar aş vrea să-ţi pun o întrebare. De unde are Crin Antonescu talentul ăsta oratoric?” Normal, cunoşteam preferinţele lui Gheorghe şi am încercat, totuşi, să-i dau o explicaţie oarecum plauzibilă.

I-am zis că-l bănuiesc a fi fost un student rebel al facultăţii de istorie, pe care a aprofundat-o în şapte ani, în loc de cinci. Absolventul cu plete, adică istoricul Crin Antonescu, n-a prins decât un post de muzeograf pe la Tulcea. Unde n-avea treabă şi, probabil, citea în neştire. Căci, incontestabil, omul are ceva cultură. Spre deosebire de Traian Băsescu. Numai că una-i una şi alta-i alta. Ceea ce critică la Traian Băsescu şi la Regimul Băsescu, adică un comportament dictatorial, se regăseşte şi-n modul în care Crin conduce propriul partid. Propriu fiind o forţare a exprimării, el fiindu-i doar preşedinte PNL-ului.
Anticultura băsesciană crasă s-a manifestat şi ieri la Senat. Unde exista o solicitare a celui care se pretinde „Şeful statului”, ce data încă de prin ianuarie 2012, de respingere a unei legi ce obliga radiodifuzorii să dedice săptămânal cel puţin 120 de minute pentru emisiuni sau ştiri cu conţinut cultural sau educativ.
Culmea e că numita Comisie pentru (in)cultură a Senatului a recomandat plenului respingerea cererii de reexaminare a pretinsuluii „Şef al statului” pentru modificarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului, aparţinând deputatului PNL Mirel Taloş, în varianta trimisă spre promulgare, însă raportul acestei Comisii de (in)cultură a Senatului a întrunit în plen 91 de voturi „împotrivă”, doar 10 voturi „pentru” şi 6 abţineri.
Anterior votului dat în plenul Senatului – preşedinte Crin Antonescu -, în calitate de for decizional, Camera Deputaţilor a hotărât să respingă cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu şi să menţină legea în forma trimisă spre promulgare.
Şi ca să vă convingeţi de culmea stupizeniei şi superficialităţii vom cita din motivarea lui Băsescu: „impunerea unor condiţii şi limite în ceea ce priveşte conţinutul programelor furnizate de radiodifuzori nu este oportună, limitând libertatea presei”. În nemernicia lui, preşedintele CSAT, Traian Băsescu, se face că uită insistenţa cu care vroia ca orice dictator să introducă mass-media ca „pericol al securităţii naţionale”.
Nu am idee dacă Antonescu Crin a fost la vot şi, dacă da, cum a votat. Oricum, votul Senatului îi descalifică pe toţi senatorii. Unde, nu-i aşa, USL are majoritate. Acum ori Crin Antonescu nu-şi făcuse somnul, ori Titu Maiorescu avea dreptate cu aforismul domniei sale: „Nu există prieteni în politică, există numai prieteni politici”.
N.ROŞCA

P.S. Anticultura lui Băsescu şi a Senatului României au corespodente şi în Gorj. Nici Primăria, prin Centrul „C. Brâncuşi”, nu excelează la grijă faţă de cultură şi dă vina pe ministerul Culturii în problema spălării Porţii Sărutului. Oare, n-o fi fost şi vreo spălare de bani? (N. Roşca)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here