Ca la noi, la nimeni – Ce i-a cerut Trump lui Iohannis?

574
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „A fi domn e o întâmplare, a fi om e lucru mare.” Proverb românesc

Aseară, la ora 21,00, Preș. Klaus Werner Iohannis s-a prezentat la Casa Albă. La o chemare?, căci de invitație nu s-a auzit, oricum nu-i de colea să se vadă de două ori – la interval chiar de doi ani, la Casa Albă – cu acela care-i considerat cel mai puternic om al Planetei Pământ. De la ora 21,10 au început, cum a anunțat partea americană, convorbirile față-n față. Deci fără martori.
În mod cert, pe vremea când ministru de Externe era Theodor Meleșcanu președintele nu comunica chiar deloc cu acesta. Bănuiesc că și cu actualul ministru de Externe de la ALDE procedează la fel. Și nu-i sigur că-i știe numele.
La fel ca și altădată, președintele României nu s-a consultat cu primul ministru, Viorica Dăncilă, să cunoască măcar care-ar fi necesitățile Guvernului în relațiile cu cel mai important partener strategic al țării noastre.
Normal că președintele încă al României nu are mandat nici de la Parlament și nici de la Guvern. Cât despre vreo informare asupra discuțiilor cu Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, nicio speranță.
Efectuarea acestei deplasări a celui mai ales cetățean al României la Washington este anunțată ca o mare realizare a Ambasadorului George Maior, a cărui revocare din funcție fusese solicitată de fostul ministru de Externe, Theodor Meleșcanu.
Ce-or fi vorbit cei doi președinți? Ce i-o fi cerut Președintele Statelor Unite ale Americii Preș. Klaus Werner Iohannis mă tem că niciodată nu vom ști. Și nici nu ne vom da seama. Doar dacă nu va comunica cumva partea americană. Preluarea de către România a unei baze americane din Turcia, cunoscută drept bază NATO, am mai amintit-o în comentariul de marți și pare verosimilă. Inclusiv, un comunicat al Administrației Prezidențiale a României ne vorbea despre o posibilă solicitare a creșterii numărului militarilor americani în țara noastră cea primitoare. Această chestiune, ca și creșterea numărului de militari români în Afganistan au fost discutate și aprobate în CSAT.
La fel, cooperarea în domeniul energeticii este tot o doleanță a președintelui României. Dar la fel se tot vorbește, cu precădere înaintea unor alegeri cum sunt cele prezidențiale, despre necesitatea obținerii de intrare a românilor în Statele Unite fără viză. Ori i se va cere domnului Iohannis să-și ia acasă, în șase luni, pe toți românii/româncele intrați ilegal din Mexic pe filiera băieșilor stabiliți la Cancun. Mai curajos și mai hâtru, reputatul publicist Cornel Nistorescu, directorul Cotidianului, își exprima opinia că i s-ar putea cere să lase locul liber lui… Și că el este băiat bun, și-a făcut datoria față de Statele Unite ale Americii, și poate veni când vrea la Miami. Dă-le încolo de vize pentru români, la el este simplu să devină cetățean american, având proprietăți la Palm Beach, administrate de finu(țul) Cristian Vecerdea. Ce va fi? Dumnezeu știe!
ION PREDOȘANU

P.S. În presupusa anchetă din cazul Caracal, nu se spune nimic despre rețelele de trafic de persoane! Așa că-i dau dreptate unchiului dispărutei Alexandra, Alexandru Cumpănașu, care-a scris, marți, pe pagina sa de Facebook, între altele următoarele: „Dragi prieteni, SISTEMUL A ÎNVINS: MORTUL ESTE VINOVAT și DINCĂ E DOAR UN PSIHOPAST: Este noul consemn dinspre toate zonele: ACOPERIȚI URGENT CAZUL CARACAL. Nu există clanuri, nu există grupări de crimă organizată în Caracal, în Olt sau oriunde în România”. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here