Ca la noi, la nimeni – „Catindatul” fără speranțe la șefia NATO!

509
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Candidatura lui Klaus Iohannis „nu are nici măcar cea mai mică șansă de succes, nici măcar în rândul țărilor din flancul estic.” – Le Figaro

Mai zilele trecute, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la NATO și-a reînnoit susținerea americanilor pentru desemnarea premierului Olandei, Mark Rutte, la funcția de Secretar general al Pactului Nord-Atlantic. El a exprimat cuvinte de laudă și la adresa președintelui României, Klaus Iohannis, apreciindu-l ca pe un prieten al Statelor Unite, dar Mark Rutte este favoritul. Iar olandezul se mai bucură și de susținerea Marii Britanii, a Franței, Germaniei și Italiei. Cum desemnarea viitorului Secretar general al NATO, după retragerea lui Jens Stoltemberg în luna octombrie a acestui an, se face prin consens, adică prin unanimitatea tuturor țărilor membre ale NATO, cărțile se pare că sunt făcute.
ÎNTÂLNIRI CRUCIALE, LA PALATUL COTROCENI?! Oricum, lucrurile sunt încurcate rău de tot. Ce-i drept, miercuri după amiază, la Palatul Cotroceni, așa cum anunțase Administrația Prezidențială, președintele României, Klaus Werner Iohannis, a avut o întâlnire cu Charles Micheles, președintele Consiliului Europei, dar și cu premierii din Croația, Ungaria (Orban Viktor fiind total nemulțumit de cum s-a comportat prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, cu țara sa!) și cu prim-ministrul Belgiei. Nu avem știință despre discuțiile purtate la Palatul Cotroceni, unde sigur au avut loc și întâlniri bilaterale, față-n față. Nu au lipsit, probabil nici discuțiile despre problemele Uniunii Europene și nici cele legate de apărarea frontului estic al NATO în fața pericolului rusesc. România având cea mai lungă graniță cu Ucraina, care se află în război cu invadatorii ruși de mai bine de doi ani!
REVOLTĂ MAJORĂ A CELOR DIN SĂNĂTATE. La București, miercuri, au protestat peste 20.000 de medici și asistenți medicali nemulțumiți de problemele lor salariale. Mai mulți medici din întreaga țară au rupt contractele lor pentru efectuarea gărzilor, plătite doar la jumătatea sumelor prevăzute în contractele stabilite cu Guvernul. Sistemul sanitar vrea un procent mai mare de creștere a salariilor din sistemul de sănătate publică. Protestatarii acuză inechități și susțin că nu este un sistem sănătos, amenințând cu grevă generală.
NATO PROPUNE CREAREA UNUI FOND DE 100 MILIARDE EURO PENTRU UCRAINA. Miniștrii de externe din țările membre NATO s-au reunit, miercuri, pentru a discuta despre cum să asigure sprijinul lor militar pentru Ucraina pe termen lung, inclusiv o propunere a Secretarului general al NATO, Jens Stoltemberg, de a crea un fond de 100 miliarde de euro pentru o perioadă de cinci ani, scrie Reuters.
Propunerile actualului Secretar General al NATO, Jens Stoltemberg, ar conferi alianței un rol mai direct în coordonarea furnizării de arme, muniții și echipamente Ucrainei, în lupta împotriva invaziei Rusiei, spuns diplomații.
Planurile vor fi discutate în timpul unei reuniuni de două zile, la Bruxelles, care va sărbători cea de-a 75-a aniversare a fondării Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și va pregăti summit-ul liderilor alianței, care va avea loc la Washington, în luna iulie, conform Mediafax. Crearea acestui fond se impune mai ales că pachetul de ajutor militar pentru Ucraina, cerut de președintele SUA, Joe Biden, în valoare de aproximativ 60 miliarde de dolari rămâne blocat în Congresul american, datorită opoziției congresmenilor republicani.
ION PREDOȘANU

P.S. CĂTĂLIN CÂRSTOIU MERGE MAI DEPARTE! Candidatul comun și independent al Alianței PSDPNL la Primăria Generală a Bucureștilor, celebrul medic ortoped Cătălin Cârstoiu merge mai departe. Cum lista comună a Alianței PSD-PNL pentru consilierii generali nu a fost definitivată, Cătălin Cârstoiu a izbutit, miercuri, să-i includă pe lista de consilieri generali și pe câțiva membri ai echipei sale de campanie! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here