Ca la noi, la nimeni – Bomba Roşia Montană, dezamorsată!

123

Am regăsit, printr-o agendă veche, catrenul extrem de inspirat al talentatului poet gorjean Spirache – pentru prieteni – Popescu. Cer iertare, dar dacă G. Călinescu îşi scria rubrica din Contemporanul, prefaţată de un motto ce cuprindea o idee de bază a articolului, de astă dată eu fac excepţie. Nu de alta, dar ceea ce ar fi putut fi Bomba Roşia Montană fuse şi se duse.

Au dezamorsat-o, ieri, cei doi lideri ai USL. Mai precis Victor Ponta – şeful Guvernului – încercase să scape de greaua misie a proiectului Roşia Montană, cerând Parlamentului României să decidă. Ceea ce nu prea se făcea. Ce-i drept, licenţa asupra Roşiei Montane există de prin 1999. În niciun caz nu era PSD la putere. Totuşi, primului ministru Victor Ponta nu i-au căzut galoanele dacă a acceptat să meargă la cabinetul Preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, şi el copreşedinte USL şi preşedinte al PNL.Şi iată-i pe cei trei lideri ai alianţei USL – Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel constantin – la masa dialogului. Ca să nu vă ţin cu răsuflarea prea mult abţinută, ei bine, s-au înţeles. Proiectul de lege Roşia Montană admis de Guvernul Ponta cu grăbire a fost retras. Chit că ministrul Dan Şova se declara un fan al lui. Deci acel proiect nu se va mai dezbate în Parlamentul României.
Cu calm, răbdare şi înţelepciune s-a convenit instituirea unei Comisii speciale a Parlamentului, ce va despica firul în patru şi va lua cea mai bună măsură. Între timp, pe Internet circulă o versiune destul de serioasă prin care am aflat că la domiciliul din Elveţia al „creierului” afacerii Roşia Montană, în fapt casa de la Geneva a lui Beny Steinmetz, cel mai bogat om din Israel, a fost perchiziţionată de poliţia din Elveţia. Acesta este urmărit şi în Statele Unite ale Americii pentru nişte afaceri necurate de prin Guineea, unde se bate cu alt magnat George Soros pentru exploatarea unui zăcământ de fier.
Ce legătură are Benny Steinmetz cu Roşia Montană? Păi are. Că doar Beny Steinmetz Group deţine 16% din acţiunile Gabriel Resources – acţionarul majoritar de la Roşia Miontană Gold Corporatuion, cu 80%. Restul de 20% revenind statului român, prin MINVEST SA. Promit să revin cu mai multe amănunte luni. Ce bine-i când Cel de sus i-a dat mintea românului ce-a de pe urmă. Căci dacă nu s-ar fi întâlnit cei trei lideri ai partidelor componente ale USL n-ar fi fost a bună. Pur şi simplu, manifestaţiile din stradă contra exploatării de la Roşia Montană – ce ţin de vreo 8(opt!) – zile poate ar fi continuat. Sunt şanse ca USL să fie pe mai deparete tot ce-a fost şi până acum. Principala coaliţie ce aduce sau mai exact se zbate a scoate ţara din criză.
N. ROŞCA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here