În această săptămână, liderul PSD, Liviu Dragnea, anunţa că onor conducerea social-democraţilor se va întâlni şi va stabili o poziţie faţă de analiza ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, manifestându-şi la un moment dat nemulţumirea faţă de concluzia inoportunităţii demarării procedurilor de demitere a Procurorului general, Augustin Lazăr, şi mai ales a Procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. De regulă, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, este un om cumpătat, echilibrat şi ştie ce vorbeşte. Mai precis, se ţine de cuvânt.
Telenovela cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, încă ţine agenda mass-mediei. Reamintim că domnia sa realizase de unul singur şi din proprie iniţiativă o analiză universitară extrem de coerentă şi de dură, în acelaşi timp, privind încălcarea Constituţiei de către Ministerul Public şi, în special, de către DNA care pornise o anchetă asupra unor membri ai Guvernului Grindeanu. Numai că, spre surprinderea tuturor, încălcarea Constituţiei fiind consfinţită şi de o decizie, dar şi de motivarea Curţii Constituţionale a României, domnia sa a decis că nu este momentul demarării propunerilor de demitere aşteptate după expozeul fără cusur al domniei sale ce a ţinut 43 de minute, cât a citit cele 19 pagini ale documentului.
Încurcate mai sunt căile Domnului. Iniţial, însuşi primul ministru, Sorin Grindeanu, susţinuse că domnul Tudorel Toader avusese o discuţie cu şeful Cabinetului înainte de conferinţa de presă şi nu s-a arătat deloc deranjat de hotărârea ministrului Justiţiei. Ulterior, dimpotrivă! S-a schimbat, fiind oarecum nemulţumit. Dar mai apoi a tăcut şi nu s-a mai pronunţat pe această spinoasă temă.
Iar mai nou, purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a precizat că PSD are pe mai departe încredere în ministrul Justiţiei. Care a fost vreo zece ani şi jumătate membru al Curţii Constituţionale a României, este expert al comisiei de la Veneţia şi apreciat Rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
În afară de Laura Codruţa Kovesi, îşi mai râde în barbă şi Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, ce se antepronunţase şi afirmase textual că „Personal sunt foarte mulţumit de activitatea Procurorului general şi a Laurei Codruţa Kovesi. Şi îmi place s-o repet”.
Nu este deloc exclus ca ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să fi considerat că declanşarea procedurii de demitere a celor doi înalţi demnitari nu ar fi semnată de Herr Iohannis şi atunci să fi evitat un eşec personal. Nu mergem aşa departe cu gândul că prof.univ.dr. Tudorel Toader a făcut parte din comisia de acordare a titlului de Doctor în ştiinţe juridice al Laurei Codruţa Kovesi şi s-a considerat, oarecum, obligat s-o protejeze.
Cu toate păcatele lui, căci nu există om fără păcat, Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, are meritul de a fi sesizat Curtea Constituţională a României în cazul controversatei Ordonanţe nr. 13/2017. În plus, nici declaraţiile ulterioare aflării hotărârii ministrului Justiţiei nu au fost, în vreun fel, radical. S-a mărginit să spună că “analiza lui Tudorel Toader este un act de mare curaj!”
În aceste condiţii, social-democraţii şi ALDE îl vor susţine pe mai departe. Şi, în fond, ce i-ar putea face? Reputaţia profesională a judecătorului Tudorel Toader şi-a construit-o singur. Alţii, cum zice o vorbă din popor, nu pot să-i ia nici “boii de la bicicletă.”
Mai mult, alianţa aflată la guvernare are nevoie de expertiza juridică a ministrului Justiţiei. De la care se aşteptă nişte proiecte-pachete de legi, atât de necesare României de azi.
Ion Predoșanu