Motto: „Florile fac întotdeauna oamenii mai buni, mai fericiți, mai săritori. Florile sunt soare, hrană și leac pentru minte.” – Luther Burbank
Primăvara a venit cu temperaturi plăcute, dar și cu multă muncă. La sate se lucrează la igienizarea pășunilor, la tăiatul viilor, se plantează puieții, se văruiesc pomii, apar primele flori și se plantează altele noi. Deja, în zilele mai călduroase albinele ies din stupi. Din păcate, pentru unii apicultori ieșirea din iarnă nu a venit cu vești tocmai bune.
Apicultorii din județul Hunedoara, dar nu numai ei, trebuie să facă față problemelor apărute peste iarnă în stupine. Un parazit a afectat populațiile de albine acolo unde tratamentele nu au fost aplicate corect.
„Din păcate, avem probleme la nivel de județ și nu numai la nivel de județ. La nivel de țară, în primul rând, anul trecut a fost o infestare foarte mare cu Varroa jacobsoni”, spune vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine Hunedoara, Tiberiu Korb. „Apicultorii, în timpul verii, au susținut că nu există infestație, că familiile sunt foarte puternice și au minimalizat tratamentele și le-au început târziu. Foarte multe familii, la ora asta, au dispărut, așadar au murit foarte multe familii. Din estimări, cam 20% din efective s-au cam dus. Iarna nu s-a terminat peste tot încă, până în aprilie mai pot fi surprize”, mai spune Tiberiu Korb, potrivit RADOR.
PROBLEME CU MĂSURĂTORILE CPE CANALUL BÂSTROE. Ucraina acceptă doar un expert român, dar nu și navele românești. De astăzi, ar putea începe măsurătorile de la kilometrul 11 până la kilometrul 22 de pe brațul Chilia și apoi navele vor merge pe Canalul Bâstroe. Măsurătorile vor dura 8-11 zile.
Se pare deci că Ucraina acceptă un expert român, dar, cum spuneam, nu și navele românești pentru a efectua măsurători pe Canalul Bâstroe.
FRECUȘURI UCRAINEANO-ROMÂNE! Ucraina și-a dat acordul ca România să măsoare adâncimea Canalului Bâstroe, spune pentru MEDIAFAX secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioșteanu. El precizează că, pe viitor, vor fi folosite navele și echipamentele ucrainene.
„Vom începe măsurătorile pe zona dintre kilometrii 11 și 22, plus alte zone, gen Solomonov, un fel de alternativă la Chilia, dar și în alte zone. În total, vorbim de aproximativ încă 65 de kilometri, inclusiv Bâstroe”, spune, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat din Ministerul transporturilor, Irinel Scrioșteanu.
El afirmă că vor fi modificări față de precedentele măsurători.
„Pe viitor, vom folosi navele și echipamentele ucrainene, după o discuție cu Apărarea(cu Ministerul Apărării al Ucrainei, n.m. I.P.), încheie Scrioșteanu.
Partea ucraineană a dat săptămâna trecută un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia- partea ucraineană, anunță ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu: „este în interesul ambelor țări să fie lămurită problema dragajelor efectuate de Ucraina pe întregul braț Chilia și pe Canalul Bâstroe”.
„Partea ucraineană a dat un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia(partea ucraineană), începând de miercuri. În discuțiile anterioare cu oficialitățile ucrainene am solicitat ca măsurătorile pe brațul Chilia să înceapă de la kilometrul 11”, transmitea ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Ministerul Transporturilor insista, însă, ca flota de nave specializate a României să primească acces și pe celelalte sectoare ale brațului Chilia(între kilometrii 11 și 22), dar și pe Canalul Bâstroe.
DELTA DUNĂRII NU E AFECTATĂ. Biodiversitatea în Delta Dunării nu este afectată în prezent de lucrările de la Canalul Bâstroe, iar din primele măsurători reiese că debitul Dunării nu s-a modificat față de debitele statistice ale ultimilor ani în această zonă, spunea, pe 9 martie. Ministrul Mediului, Tanczos Barna.
ION PREDOȘANU