Ca la noi, la nimeni – Batjocură cu 50 de bani, „cadou” de 14 milioane dolari americani!

431
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Bătaia de joc este o obrăznicie față de buna cuviință.” – Aristotel, În Retorica

Până una-alta firimiturile cu 50 de bani pe litru de combustibil la pompă, ce s-ar dori acordate cetățenilor începând cu data de 1 iulie 2022, ar urma să fie aprobate astăzi în ședința GuWernerului Meu Ciucă. Chit că marți, de-o pildă, liderul pretinsului partid Național Liberal, Nicolae Ciucă, acompaniat de flașneta Virgil Popescu, încă ministru al Energiei, ne anunțau că 25 de bani vor proveni de la buget, iar ceilalți 25 de bani vor veni de la benzinari. Nu se știa încă dacă cineva din guvern a stat de vorbă cu aceștia și dacă sunt de-acord sau nu.
MARCEL CIOLACU, PUȚIN NECLAR. Oficial, poziția Partidului Social Democrat este diametral opusă și liderul Marcel Ciolacu zicea ieri că totul se va hotărâ în cadrul coaliției cese va întruni într-o reuniune, chiar înaintea ședinței de Guvern.
Cică cei 50 de bani vor face obiectul unei Ordonanțede Urgență a Guvernului, care ca orice ordonanță va avea nevoie de avizele mai multor ministere. Așa că, infima sumă 50 de bani „atâta cât se poate”, după exprimarea Preș. Klaus Werner Iohannis, este o batjocură.
Cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani ai parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, președintele Joe Biden a anunțat că țara sa sprijină printr-o donație de 14 milioane de dolari eforturile țării noastre de a construi noi centrale nucleare.
Mi se pare ciudat cum noi am decis să cumpărăm tehnologie nucleară americană ce încă nu a fost pusă la punct, nefiind nici măcar testată. Și-mi aduc aminte că Cehia a refuzat să cumpere o astfel de tehnologie, iar Finlanda a cumpărat niște reactoare nuclearelectrice din Franța, tot netestate, care încă nu pot fi puse în funcțiune nici măcar după ce au trecut 16 ani de la data cumpărării acestora.
SECRETOMANIE TOTALĂ LA MINI-CENTRALELE NUCLEARE. Președintele Statelor Unite ale Americii a anunțat că va finanța cu 14 milioane de dolari americani studiile de inginerie și proiectare a minicentralelor nucleare americane în România! Deși obligația acestor operațiuni revine de regulă producătorului. Pe ce anume vor fi cheltuiți acești bani deloc puțini încă nu se știe, pentru că în jurul proiectului este o secretomanie totală. Cel mai probabil se va încerca urgentarea amplasării experimentale a reactoarelor modulare în România, în condițiile în care acestea ar fi trebuit să fie gata abia în anul 2028.
Și ne vine întrebarea firească: Ce finanțează, de fapt, Statele Unite ale Americii?
MINI-CENTRALELE NUCLEARE, DIN SUA, VOR FUNȚIONA? Dintr-o declarație mai amplă a fostului director general al Nuclearelectrica, Ioan Rotaru, reiese o afirmație ce ne pune pe gânduri: „Întotdeauna cu noile tehnologii apar probleme, ceea ce este normal, pentru că nu ai niciun fel de siguranță că vor funcționa.”
ION PREDOȘANU

P.S. CODUL FISCAL, PE ULTIMA SUTĂ DE METRI. Astăzi, vor avea loc o ședință a coaliției și una a Guvernului Ciucă. Ambele cu agendă încărcată, întrucât pe lângă „Marea compensare de 50 de bani”, mai sunt de aprobat Codul Fiscal, cu multele lui modificări. Așadar, două ședințe cu agendă încărcată! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here