Motto: „Banii nu cresc în copaci.” – Zicală populară
Pentru început, să lămurim înțelesul acestei expresii sau zicale populare pe care am ales-o drept motto-ul acestor simple note. Și, totuși, înțelesul acestei expresii este poate unul dintre cele mai directe ale educației financiare: banii trebuie munciți și câștigați, ei nu sunt găsiți sau primiți. Expresia se regăsește la mai multe popoare, nefiind însă clar care este originea ei.
BENEFICII, RISIPĂ ȘI RESTRICȚII!? Revin, totuși, la faptul că în bătălia pentru Palatul Cotroceni se vine și cu o serie de restricții. Eu rămânând la opinia mea că se face și o mare risipă. Cu toate că situația financiară a țării nu este nici pe departe roză! Aflăm, de bine de rău, de la cine nu se pot primi donații, cine nu poate contribui financiar și pe ce nu se pot cheltui banii în viitoarele alegeri prezidențiale.
81.000.000 de lei este suma maximă, reglementată, conform Ghidului campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, aprobat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), pe care o poate obține și o poate cheltui un singur candidat înscris în cursa pentru Palatul Cotroceni.
Toate donațiile, care pot proveni numai de la persoane fizice, trebuie să fie obligatoriu în bani. Nu se permit prestări servicii cu titlu gratuit, dacă sunt mai mari de 40.500 de lei și se primesc numai prin virament bancar. Candidații la alegerile prezidențiale nu au voie să-și producă materiale de propagandă electorală în regie proprie. De asemenea, nu mai pot fi date drept cadou alegătorilor sacoșe, pungi, pixuri, brichete, umbrele, căciuli, șepci sau tricouri.
CINE A DECIS REGULILE JOCULUI? Autoritatea Electorală Permanentă a aprobat, printr-o hotărâre adoptată în data de 21 martie 2025, Ghidul finanțării campaniei electorale la alegerile pentru președintele României din data de 4 și 18 mai 2025. Conform acestui ghid, care are putere de lege, limita maximă a contribuțiilor pentru campania electorală este de 20.000 de salarii de bază minime brute pe țară pentru fiecare candidat la funcția de președinte al României. Valoarea salariului de bază minim pe țară avută în vedere la determinarea limitei maxime a contribuțiilor electorale pentru campania electorală este de 40.500.
Ca atare, valoarea maximă a contribuțiilor pentru campania electorală desfășurată de un competitor electoral este stabilită la… 81.000.000 de lei, adică 16,2 milioane de euro. Cumulate, contribuțiile electorale depuse de un partid politic, o alianță politică sau o organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale, dar și contribuțiile depuse de candidații propuși de acestea, nu pot depăși această limită maximă.
În turul doi, pragurile financiare se reduc la jumătate.
PENTRU CE SE ALOCĂ ATÂȚIA BANI? În legătură cu cheltuielile electorale, Ghidul prevede că acestea trebuie să provină numai din contribuțiile candidaților – cazul independenților – sau ale formațiunilor politice, să fie angajate numai cu viza prealabilă a mandatarului financiar coordonator, să se încadreze în limita maximă de 81 de milioane de lei și să fie efectuate numai pentru promovarea candidaților și a programelor electorale proprii.
ION PREDOȘANU