Ca la noi, la nimeni – Avalanșă de vorbe, de la ex-tăcutul Iohannis!

829
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Vorba multă, sărăcia omului.” – Zicală românească

Ne obișnuisem cu tăcutul sau taciturnul Klaus Werner Iohannis. Care nu deschidea gurița despre ce discutase la Consiliul European nici dacă-l picai cu ceară! Asta nu înseamnă că preferă conferințele de presă, de care se ferește cât poate. Nu mai departe de marți, la ora 13.00, a chemat la Palatul Cotroceni o parte a „GuWernerului Meu”, fără ca după ședința respectivă președintele Iohannis ori prim-ministrul să comunice ceva.
VORBE ȘI IAR VORBE. Ale președintelui Iohannis, transmise de Administrația Prezidențială, am aflat mai de dimineață. Devenit, peste noapte, mai comunicativ, prin comunicate. Dacă altă dată nu aflam nimic despre ce făcuse pe la Bruxelles, de astă dată, după Consiliul European desfășurat, vineri, în format de videoconferință, măcar acum ni s-a transmis ceva.
„În actualul exercițiu bugetar, România a avut dreptul la 44 de miliarde de euro”. Cum spuneam, Președintele Klaus Werner Iohannis a declarat, vineri, după reuniunea Consiliului European, ținut în format de videoconferință, că în actualul exercițiu bugetar, România a avut dreptul la 44 de miliarde de euro și că, împreună cu întreaga echipă a României, se luptă să obțină o sumă considerabil mai mare pentru următorul exercițiu bugetar și, de asemenea, condiții de implementare favorabile pentru România.
AMBIȚIA ROMÂNIEI este să ajungem din urmă media țărilor din Uniunea Europeană.
„Ceea ce este important pentru noi – în actualul exercițiu bugetar, România a avut dreptul, la 44 de miliarde de euro. Eu și, împreună cu mine, întreaga echipă a României ne luptăm să primim o sumă considerabil mai mare pentru următorul exercițiu bugetar. De asemenea, ne luptăm să obținem condiții de implementare favorabile pentru România. Asta înseamnă pentru dezvoltarea economică, pentru mediul de sănătate, pentru autostrăzi și pentru căi ferate, pentru apă și canalizare, pentru educație, pentru energie regenerabilă și multe alte lucruri. Cred că este evident că România are nevoie de bani europeni pentru a ajunge din urmă media țărilor din Uniunea Europeană”, a declarat președintele după ședința Consiliului European. Desfășurată în format de videoconferință.
INUNDAȚII ȘI VIITURI CATASTROFALE. După ce meteorologii ne anunțaseră că România va fi afectată în anul 2020 de una dintre cele mai cumplite secete din ultimii 60 de ani, iată că am trecut în cealaltă extremă. Ploile torențiale au cuprins localități întregi, nu doar case izolate, ba chiar și orașe întregi sunt acoperite de apele provenite din inundații. Pe lângă imense pierderi materiale, case distruse și autoturisme luate de viituri am avut parte și de pierderi de vieți omenești. Fără ca vreun ministru – de la mediu, ape și păduri sau prim-ministru – să fi descins la fața locului spre a lua măsuri și a încuraja populația năpăstuită din zonele afectate de inundații. În special în Nordul țării, dar și în Sud.
JUMĂTATE DIN GUVERN, LA COTROCENI. Pe surse, se bănuiește că Guvernul i-a prezentat Președintelui Iohannis un plan de relansare economică și că s-ar fi discutat amânarea măsurilor de relaxare. Se dă drept certă știrea că restaurantele nu vor fi deschise și nici industria HoReCa nu va fi repornită. Asta înseamnă că peste 400.000 de oameni rămân în șomaj tehnic. Și nu se știe exact dacă multe dintre hoteluri și restaurante vor mai fi deschise ori intră în faliment. Planul de relansare economică ar fi ajuns pe masa președintelui și a prim-ministrului. Mai sunt, se zice, prevăzute fonduri pentru investiții în IMM-uri, după ce programul IMM Invest a eșuat, apoi că ar fi susținute din fonduri europene și firme ale HoReCa. Plus granturi pentru crearea de noi locuri de muncă, atât de necesare.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here