Ca la noi, la nimeni – (Auto)Handicapul candidaţilor

184

A început numărătoarea inversă, zilele până la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale 2014, din data de 2 noiembrie, fiind pe sfârşite. Cu toate acestea, lipsesc aproape cu desăvârşire dezbaterile de substanţă ale candidaţilor sau ale reprezentanţilor acestora cu privire la ceea ce au de gând posibilii viitori preşedinti ai României să facă, în cei cinci ani ai mandatului, pentru ţărişoara lor. Care este şi a noastră, a alegătorilor.
Cu extrem de rare excepţii, şi aici putem să-i numim pe Călin Popescu Tăriceanu ori Teodor Meleşcanu, marea majoritate a celorlalţi candidaţi – nefiind puţini, în total 14! – în loc să-şi prezinte programele electorale sau să le zicem programe de ţară, nu fac altceva decât să-l critice pe primul ministru al României, Victor Ponta – candidatul PSD, UNPR şi PC.
Fie că nu au idei, fie din invidie – la fel ca în viaţa de toate zilele – nimeni nu dă cu pietre decât în pomul care dă roade. Nu este vorba numai de candidaţii ce se reped să-l atace pe Victor Ponta, ci şi de oamenii din staff-ul acestora, cum e cazul neortodoxului ca limbaj, Ludovic Orban.
La Klaus Iohannis, cel prea puţin cunoscut de electorat cu bunele dar mai ales cu relele domniei sale – dintre care cea cu şase case a trecut în umbră – se contată un deficit de comunicare. Mai ales atunci când nu citeşte de pe prompter comite multe gafe în direct. La una dintre ele, cum că toată lumea îl atacă şi îi este duşman, e bine să afle că el însuşi îţi este cel mai mare şi periculos duşman!
Nu mai departe de miercuri, Elena Udrea – favorita celui care ţine loc de preşedinte al României, Traian Băsescu – a tot încercat să convingă telespectatorii postului lui Sebastian Ghiţă că domnia sa ar fi cel mai bun candidat în lupta cu Victor Ponta şi nu Klaus Iohannis. Chit că toate sondajele de opinie o creditează cu şanse ce au o singură cifră.
Apoi, ca-n zicala cu mintea românului cea de pe urmă, a abandonat criticile la adresa celui despre care spunea că îi este cel mai mare adversar al ei, prim ministrul Victor Ponta, candidatul PSD,UNPR şi PC. După aceea a trecut la concluzia exprimată cu subiect şi cu predicat că „Dacă electoratul de dreapta va merge pe mâna liderului PNL, Klaus Iohannis, acesta va fi „spulberat” de Victor Ponta în al doilea tur de scrutin”.
Teoretic şi practic, cum mai afirmam, majoritatea candidaţilor îşi creează, cu sau mai ales din neştiinţă, propriul handicap prin aceea că în loc să-şi prezinte propriile programe de ţară se ocupă numai şi numai cu cârteli şi cârcoteli la adresa lui Victor Ponta.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here