Ca la noi, la nimeni – Asta-i ţară, ăsta-i trai?

366

În vremurile când Ceauşescu strânsese cureaua, în mod greşit – după cum afirma şi fostul ministru de Externe Ştefan Andrei – spre a achita mai devreme datoriile la FMI, ţara o ducea cumplit de greu. Mai ales în provincie, unde se introduseseră raţii la alimentele de bază. Pe atunci apăruse zicerea: „Asta-i ţară, ăsta-i trai? Să trăiască 1 Mai?”
Şi totuşi, prima parte a întrebării îşi păstrează actualitatea. Fie ea şi trist-zeflemitoare. Cum au făcut, cum n-au făcut guvernele de după ‘90 singurele realizări cât de cât sunt apartenenţa la NATO şi, parţial, la Uniunea Europeană. Deşi, în UE suntem nişte rude sărace şi cu un nivel de trai la nivelul cel mai de jos. Împărţind situaţia cu Bulgaria, unde am fost anul trecut de două ori şi sunt convins că se trăieşte mult mai bine. Chit că nici noi şi nici vecinii de la Sud de Dunăre nu am primit dreptul de a călători fără oprelişti în selectul Spaţiu Shengen.
Accesul la piaţa muncii în Uniunea Europeană e aproape neîngrădit şi cei plecaţi pe-acolo au dreptul la muncă. Cei mai mulţi s-au stabilit prin alte ţări şi au dublă cetăţenie. Doar o parte mai păstrează legăturile cu cei de-acasă şi mai aduc din câştigurile lor obţinute cu multă trudă, construindu-şi case şi unii chiar afaceri pe meleagurile de unde-au plecat. În rest, contribuie cu sudoarea frunţii lor ori cu munca fizică, necalificată,  la creşterea PIB-urilor ţărilor de adopţie.
Fără locuri de muncă în România, cu sănătatea publică şi educaţia la nivelul cel mai de jos al procentelor din PIB-ul României, viitorul ţării este sumbru. O ţară precum Norvegia, ori chiar Finlanda, cu populaţie mică alocă cu mult mai mult în educaţia tinerelor generaţii, asigurând un viitor frumos celor de pe acolo. La noi, abia ieri, INS – Institutul Naţional de Statistică – ne-a anunţat că de la Revoluţie este prima oară când populaţia a scăzut sub 20 de milioane de locuitori. Cu asemenea politici populaţia va mai scădea. Şi, probabil inclusiv nivelul de trai!
De la Guvernul Adrian Năstase, abia Guvernul Victor Ponta mai încearcă să fie pro România. Numai că în vreme ce Victor Ponta îşi vede de treabă, ceilalţi politicieni targ în altă parte. S-a iales cu o moţiune de cenzură din partea unui fost partid aliat la guvernare pentru că nu s-a introdus reducerea CAS cu 5%, iar acum, pentru că se va introduce, aceiaşi pretinşi politicieni liberalo-libertini vor introduce altă moţiune – pun pariu! – fiind contra introducerii acesteia. Cum spuneam, primul ministru Victor Ponta îşi vede de treabă, anunţând că nu se impun taxe noi – ca măsuri compensatorii – pentru reducerea CAS. Însăşi Comisia Europeană a cerut guvernului doar să se încadreze în limitele de deficit prevăzute în Tratatul fiscal.
ION PREDOŞANU
P.S. Din închisoare, acolo unde ajung înţelepţii, Adrian Năstase ne îndeamnă şi ne sfătuieşte „Să fim proromâni”. Nu-i cerem ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, să se ia la întrecere cu creatorul învăţământului românesc modern – în mediul rural şi nu numai – Spiru Haret, dar mă bucură că ieri a felicitat învăţătorii de ziua lor. Învăţătorimea este baza, acolo se formează elevii pentru toată viaţa. Dar, pe lângă felicitări, dascălii mai au nevoie şi de altceva (Ion Predoşanu)

3 COMENTARII

  1. Sa intelegem ca Ponta isi vede de treaba ,,,,,in tribune la Roland Garos ? Dle Predosanu treaba lui Ponta este sa guverneze tara nu sa stea cu lunile plecat prin tara in campanie electorala pe banii si elicopterele guvernului , sa stea 3-4 ore pe zi la televiziuni iar restul timpului sa faca bascalie pe seama Presedintelui . Oricum , nu mai lucrati la Scanteia comunista de ceva vreme , nu mai merg manipularile de tip bolsevic iar delapidatorul si spagarul Adrian Nastase nu poate fi dat exemplu ca fiind intelept . In inchisoare , vorba lui Bebe Dancu ajung doar hotii . Sa ne lasati cu gogoritele ca Nastase ar fi vreun detinut politic . Astea nu le mai cred nici babele pe la porti duminica . Fiti baiat inteligent , lasati palavrele .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here