Ca la noi, la nimeni – Asanarea societății! (Furia și semnalul de alarmă al Președintelui Academiei Române)

711
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Când cărțile se vând greu, oamenii se vând ușor, iar țara se dă pe degeaba.”
Tudor Mușatescu

Un fulger și un trăznet au venit din înaltul Academiei Române adresat politicienilor, încă din prima zi a săptămânii. Academicianul și istoricul clujean Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române, pe bună dreptate, s-a înfuriat rău de tot.
Totul a pornit încă de vineri seară, când Acad. Ioan Aureel Pop a postat pe Facebook un semnal:
„Dragi Prieteni,
Mi-am propus, din mai multe motive, să intervin cât mai rar pe Facebook și în mijloacele de informare în masă în general. Dar, în urma unor menționări din ultimul timp ale numelui meu, legate de scena politică, trebuie să precizez că singura politică pe care o fac este aceea a Academiei Române și singura mea preocupare publică este menținerea acestei venerabile instituții la nivelul stabilit de fondatori și de înaintași, întru promovarea valorilor intelectuale autentice, a cercetării științifice și a creației culturale la standardele cele mai înalte.”
Președintele Academiei Române s-a înfuriat la apariția zvonurilor că ar putea fi candidat la Președinție din partea AUR. Prof.univ.dr. Ioan Aurel Pop nu doar că se delimitează de aceste zvonuri, ci lansează un atac deosebit de dur la politicienii incompetenți care ajung să dețină puterea. Mai mult, Președintele Academiei Române avertizează că este nevoie de multe schimbări radicale de mentalitate și chiar de mecanisme legislative pentru ca la putere să nu mai ajungă oameni fără valoare și fără valori, care consideră că au toate drepturile doar pentru că au ajuns pe o listă și au fost aleși.
Ioan Aurel Pop mai declară: „Dacă am găsi o modalitate de a selecta valorile și de a nu lăsa ca lângă un laureat Nobel să ajungă într-o funcție de conducere un incapabil complet sau un om stupid care se consideră egal cu el, atunci cred că am asana societatea. Și am ajunge la un lucru foarte simplu: o societate funcționează bine când cei mai valoroși, mai dotați, mai instruiți și mai culți ajung în frunte. La noi, se consideră că dacă ai dreptul să fii ales, indiferent de calități, poți să conduci o societate, ceea ce e greșit. Eu mă mir de ușurința cu care, în aceste vremuri, se zbat unii să fie miniștri. Păi, astăzi, să fii ministrul Sănătății, în perioadă de criză, să fii ministrul Fondurilor Europene, când ne batem pentru banii europeni e o mare răspundere. Eu mă aștept să lupți pentru a găsi pe cineva potrivit, iar cineva potrivit trebuie să fie un om respopnsabil și să-și asume. Ajungi ministru și constați că nu poți face față, te dai deoparte.
Dincolo de faptul că, dacă se întâmplă un lucru scandalos, nepotrivit, sub ministeriatul tău, la noi, demisia de onoare e o legendă.
Toate acestea s-ar cuveni îndreptate și s-ar putea îndrepta, după părerea mea. Și atunci ar intra în Parlament oameni care se bucură de încredere. Fiindcă nu poți să întri în Parlament dacă nu ai condus măcar o echipă de studenți sau o grupă de elevi, dacă nu ai făcut ceva într-o școală sau oriunde, în viață. Noi avem parlamentari care s-au trezit direct parlamentari, fără să fi avut niciun serviciu înainte.”
Acad. Ioan Aurel Pop a dat exemplul perioadei interbelice, când un savant și academician de talia lui Nicolae Iorga a fost ministru și prim-ministru. Ceea ce acum nu se mai petrece. Și, totuși, în ultimii 32 de ani, Poetul Național Adrian Păunescu a fost senator în mai multe rânduri și un orator desăvârșit.
ION PREDOȘANU

P.S. Îmi aduc aminte cu mult respect de prof.univ.dr. Vasile Pușcaș, fost ministru al Integării Europene în Guvernul condus de prof.univ.dr. Adrian Năstase. Și Vasile Pușcaș și Adrian Năstase ar fi fost foarte buni Președinți ai României. A candidat Adrian Năstase și votul a fost furat de Traian Băsescu, cel care a condus România în „Zece ani răi”, cum sună titlul cărții analistului politic Mugur Ciuvică. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here