Ca la noi, la nimeni – Arta nimicului bine făcut

362

Traversăm o perioadă politică în care aproape că nu se-ntâmplă nimic. Adică, nimic de doamne ajută. Că la nimic nu ne întrece nimeni. Şi nimicul e caracteristica acestor zile premergătoare primăverii şi viitoarelor alegeri locale. Cu sforăitoarele promisiuni ale Cabinetului Cioloş ne-am obişnuit. Culmea e că nici partidele politice importante pe scena politică nu-s mai breze.
Mă refer, evident, la PSD şi PNL. Dacă din partea PNL nici nu ne-am fi aşteptat să deranjeze măcar cu un fir de iarbă bâjbâielile „Guvernului meu”, nu acelaşi lucru l-am putea spune despre PSD. Mai ales că, prin vocea preşedintelui său – Liviu Dragnea, s-a auzit supărarea pentru schimbarea celor nouă prefecţi susţinuţi de către PSD. Cum e situaţia, de altfel, şi la Gorj, unde Prefectul Alin Văcaru era pe lista celor înlocuiţi. Mai mult, Liviu Dragnea se arăta tare supărat ba chiar nemulţumit de nişte miniştri: cel de la Sănătate, pe cel de la Mediu şi pe acela al Fondurilor Europene.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ameninţa nu cu o moţiune, ci chiar cu două. Una simplă pe Sănătate, pentru gravele probleme în cazul bebeluşilor morţi în judeţul Argeş şi alta mai periculoasă, fiind vorba de o Moţiune de cenzură. Curios, Liviu Dragnea nu mai doreşte nicio moţiune. La Sănătate, cică aşteaptă să vadă cum se va finaliza cazul. Dar nici Moţiune de cenzură nu mai are chef, aşa cum anunţase încă de săptămâna trecută. Ba îşi mai permite să-l ia peste picior şi pe senatorul PSD Şerban Nicolae, care-a mers şi mai departe. Luându-l în serios pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, senatorul Şerban Nicolae anunţase pe pagina sa de Facebook că „am prezentat colegilor din Grupul senatorilor PSD propunerea de iniţiere a unei Moţiuni de cenzură. După demiterea Guvernului Cioloş, PSD alături de aliaţii săi, UNPR şi ALDE, trebuie să-şi asume responsabilitatea guvernării”. Cum s-ar spune, bănuielile că între PSD şi PNL ar exista niscaiva înţelegeri pot fi adevărate.
În vremea aceasta, Executivul se ţine de lucruri trăznite şi ia în calcul o nouă modificare a codului fiscal pentru a impozita proprietăţile în funcţie de valoarea lor de piaţă, şi nu pe baza amplasării lor ca în prezent. Când şi cum? Dumnezeu cu marea Lui milă! Cum ar veni, noua idee trăznită ar complica lucrurile în defavoarea cetăţeanului şi va introduce bulibăşeala tehnocrată în toate casele românilor!
Minerii din Valea Jiului sunt, în continuare, în greva foamei baricadaţi în subteran şi nuc or ieşi decât dacă li se acceptă măcar o parte dintre revendicări. În ţara lucrului bine făcut, propovăduit de preşedintele Klaus Iohannis, deocamdată, guvernanţii şi după cum am văzut şi politicienii partidelor parlamentare sunt experţi în arta nimicului. Practic. Toacă frunză la câini.
Mai nou, „Guvernul meu”, cel pus cu anasâna, lansează proiectul Comisia de Tăiat Hârtii, cu intenţia de a debirocratiza administraţia. Tare mi-e teamă că, ei înşişi fiind tehnocraţi-birocraţi, se pierde vremea şi devenim experţi în nimic. Chit că, la un fel de simpozion pe teme de sănătate, la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis le-a explicat unor reprezentanţi regionali ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, că „România poate fi furnizoare de expertiză pe sistemul de supraveghere a gripei, urgenţe sau legislaţia antifumat”. Şi, uite-aşa, vinde, pielea ursului din pădure.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here