Ca la noi, la nimeni – Amestecate, cu șeful diplomației SUA la chitară!

304
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Fericiți făcătorii de pace, căci a lor este Împărăția lui Dumnezeu.” – Biblia

Aflat într-o vizită-surpriză la Kiev, Antony Blinken, șeful Departamentului de stat al Statelor Unite ale Americii, a avut o zi încărcată marți, cu multe întâlniri oficiale, printre care cea mai importantă cu Volodimir Zelensky, președintele Ucrainei. Cu toate că a avut mai multe întâlniri oficiale, cum spuneam, seara, el a cântat într-un bar la chitară, fiind cunoscut ca un mare admirator al chitarei și al rockului. „Blinken a cântat la chitară într-un bar din Kiev, în semn de omagiu adus luptei Ucrainei în fața invaziei Rusiei”, transmite AFP.
AVERTISMENTELE LUI MUGUR ISĂRESCU. „Scădeți deficitul și înghețați salariile” este unul dintre primele îndemnuri ale Guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu. De la începutul anului 2024, deficitul bugetar n-a scăzut sub 50% din Produsul Intern Brut (PIB) și mai nou a ajuns la 52% din PIB. În aceste condiții, salariile bugetarilor trebuie înghețate, conform legii, iar „unde-i lege nu-i tocmeală”, a mai spus Mugur Isărescu. Tot el îndeamnă Guvernul Ciolacu să crească taxele și impozitele. Dar, limpede, acest lucru nu se va face în niciun fel în anul electoral 2024, cu patru rânduri de alegeri. Ce-ar mai rămâne de făcut? Să fie blocate angajările, să fie înghețate salariile și, evident, să fie reduse cheltuielile bugetare!
Cel mai dur avertisment al Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, zice: „Cu un grad de îndatorare de peste 50%, înghețarea salariilor devine necesară!”. Ca o blândă apreciere, Mugur Isărescu nu vede recesiune: „Riscul a fost pentru trimestrul întâi”.
CONTROVERSA SISTEMULUI PATRIOT. Problema cu cedarea/împrumutarea unui sistem american antirachetă Patriot către Ucraina naște noi și noi discuții și controverse. Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a recunoscut că a avut o discuție cu președintele României, Klaus Werner Iohannis, pe această problemă extrem de delicată.
De unde se spunea că am avea un sistem Patriot funcțional și încă trei la naftalină, deci nefuncționale, iată că situația nu se putea schimba peste noapte. Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și-a arătat încă de la început reticența privind renunțarea de bună voie a României la singurul sistem Patriot pe care-l avem funcțional, iar marți a subliniat și mai apăsat că: „Momentan, nu se pune problema”. Oricum, pentru așa ceva era nevoie de aprobarea CSAT, iar prima ședință a CSAT-ului va fi abia după alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie.
SALARIUL MINIM, SALARIUL MEDIU. Rămân la convingerea că amânare deciziei Coaliției privind creșterea salariului minim pe economie la 3.700 de lei, pentru o dată ce va fi stabilită după alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie, se datorează vistieriei României, prin care cam bate vântul. Totuși, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a declarat marți că: „Salariul mediu în România a depășit 1.000 de euro”.
Din păcate, creșterile de prețuri nu pot fi oprite, ci doar semnalate. Așa că, nivelul de trai nu a crescut cu nimic, ba chiar fiind în pericol să scadă.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here