Ca la noi, la nimeni – Altarul pomenirii Eroilor știuți ori neștiuți

236

Ar mai fi încă multe de spus despre Catedrala Mântuirii Neamului, în care româniii și-au pus și își pun mari nădejdi, cel puțin de unitate spirituală și statală. Poate că s-a început cam târziu construcția ei, abia în anul 2010, dar ideea ridicării unei Catedrale Naționale datează de vreo 140 de ani.
Generosul și drept credinciosul făcător de bine Gheorghe Becali a fost primul care a donat un milion de euro, în vremea când încă nu se începuse lucrarea. Și a fost mulțumit că Biserica Ortodoxă Română l-a respectat și Gigi Becali împreună cu familia lui au intrat primii în Altarul Catedralei Mântuirii Neamului, ceea ce l-a mulțumit sufletește. Și a mărturisit că va mai dona bani și pentru executarea picturii, atunci când va fi cazul.
La un eveniment de o asemenea importanță, cum este sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului, era și normal ca presa internațională să reacționeze. Cea din Marea Britanie a criticat cheltuielile mari, în condițiile în care România nu stă bine cu infrastructura. Totuși, The Guardian s-a dovedit mai echilibrat și scrie că patriarhia susține că România „are nevoie de o catedrală reprezentativă la nivel național, care simbolizează credința, libertatea și demnitatea oamenilor”.
În ciuda criticilor cu privire la costuri, guvernele care s-au perindat la conducerea țării în ultimii ani au pus la dispoziție banii necesari în speranța că vor primi la schimb susținerea bisericii ortodoxe, într-o țară în care 88% din populație se regăsește în această religie, scriu britanicii. Supărat tare pe Gabriela Firea, Primarul general al Capitalei, și pe Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, care s-au opus ridicării unui Monument închinat Marii Uniri chiar în Piața Alba Iulia din București, publicistul Cornel Nistorescu e foc și pară.
„Nu ne rămâne decât să aniversăm Centenarul așa cum suntem și cu o populație împărțită în tabere chioare care nu pot vedea mai departe. Ne înecăm în sărbătorirea unui Centenar al suspiciunilor, al acuzelor de tot felul, al protestelor, la care o adunătură de zăltați socoate că este mai important să numească România Penalistan decât să se angajeze și ei undeva și să se bucure, alături de ceilalți, de o sărbătoare națională.”
Înaintea sfințirii Catedralei Mântuirii Neamului, sâmbătă, au fost pomeniți toți eroii Neamului -știuți ori neștiuți – Românesc. Așa cum vor fi pomeniți de-acum înainte acești Eroi și „iubitoarea de Hristos armată”, la fiecare Liturghie ce se va oficia în Catedrala Mântuirii Neamului.
Ion PREDOȘANU

P.S. PSD ar urma să sesizeze Curtea Constituțională a României după ce președintele Klaus Werner Iohannis a refuzat să îi revoce din funcție pe Paul Stănescu, de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și pe Lucian Șova, de la Ministerul Transporturilor. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here