Ca la noi, la nimeni – Adio Ilie Balaci, Minunea Blondă!

253

Trecerea la cele veșnice, duminică dimineața, la Craiova, în apartamentul celei care i-a dat viață, a Imensului fotbalist Ilie Balaci, m-a îndemnat să scriu aceste rânduri. Ca din partea unui prieten și admirator.
Sigur că a jucat cel mai mult la Universitatea Craiova, fiind de loc din Bistreț(o localitate la 60 de kilometri la Sud de Craiova, spre Dunăre) și component al Campioanei unei mari iubiri, cum inspirat a botezat-o Poetul Național Adrian Păunescu, sau CRAIOVA MAXIMA, cum ajunsese ea să fie numită pentru parcursul europen din anul 1983, când a ieșit din semifinala Cupei UEFA fără a fi învinsă de adversara sa de atunci – Benfica Lisabona. La echipa națională a României a strâns 65 de selecții, pentru care a înscris 8 goluri.
Cariera de antrenor adevărat și-a început-o la Drobeta Turnu Severin, după care a ajuns prin Tunisia și Maroc, fiind vorbitor de limba franceză. Bunele rezultate obținute în Tunisia și Maroc l-au recomandat pentru lumea arabă, fiind deschizătorul de drum al numeroșilor antrenori români ce au activat și încă mai trudesc pe acolo.
Fiind în spital la Târgu Jiu nu aveam cum să scriu până acum. O fac cu și mai mare surprindere azi, în urma celor citite, marți, aparținându-i fostului său coleg de cameră la cantonamentele echipei naționale – Ladislau Boloni.
Loți primise un mesaj de felicitare pentru victoria echipei antrenate de el – Antwerp(Belgia) de la un amic din Târgu Mureș. Așa cum mai primise multe altele. Apoi, mesajul a fost ceva mai lung și cumplit: „A murit Ilie Balaci. Dumnezeu să-l odihnească!”
Rămas ca trăznit, Ladislau Boloni n-a mai scos o vorbă, chiar dacă soția sa l-a întrebat ce s-a petrecut? Loți i-a arătat mesajul, moment în care nevastă-sa a încremenit. Loți tace și, într-un târziu, tastează încet la computer răspunsul la mesajul primit de la Târgu Mureș: „ – Ilie n-a murit! Stelele nu dispar, doar gonesc mai departe pe cer”, a scris Ladislau Boloni pentru Minunea Blondă – Ilie Balaci, marele său prieten. Cu care mărturisea că nu s-a certat niciodată nici pe teren, nici în afara lui.
De altfel, din pasa lui Ilie Balaci a înscris Ladislau Boloni un gol superb pe fostul Stadion „23 August”, la meciul din preliminariile Campionatului European 1984, România-Italia 1-0. Asta în vreme ce Italia era campioana mondială en titre!
Dumnezeu să-l ocrotească și să-i ierte lui păcatele. Bunului, blondului și marelui iubitor al fotbalului și al Universității Craiova. La care ar fi vrut să joace acum, dacă s-ar mai fi putut da timpul înapoi. Din nefericire, pentru Ilie Balaci timpul n-a mai avut răbdare la abia 62 de ani.
ION PREDOȘANU

P.S. UDMR nu scapă niciun prilej de a batjocori România și Istoria ei. Cel mai recent atac mârșav la Statul Român, atac care este și incredibil de aberant, chiar în Anul Centenar, se referă la răstălmăciri și minciuni. Totul apare pe site-ul „Transylvania Now”(Transilvania acum), finanțat cu banii primiți din partea unei Fundații din Ungaria. Iar ai noștri politicieni și guvernanți tac și înghit mârlăniile maghiarimii. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here