Ca la noi, la nimeni – Adio, dar (am şansa să) mă-ntorc la tine!

245

Mai calmul şi, oarecum, înţeleptul prim ministru, Victor Ponta, nu uită că-i şi preşedintele social-democraţilor, dar şi co-preşedinte USL. Motiv pentru care se străduieşte să administreze cât mai bine averea poporului. Fără a neglija obligaţiile faţă de alegătorii cărora le-a promis împreună cu, pe atunci, amicul Crin Antonescu de a scăpa ţara de Regimul Băsescu.
Nu-şi neglijează, cum spuneam, alegătorii. Anul acesta fiind an electoral – în mai europarlamentarele, iar în noiembrie-decembrie alegerile prezidenţiale. Se observă, cât de cât, că fostul amic devenit – peste noapte – dar cu vreo trei săptămâni în urmă (in)amic, de Crin Antonescu vorbesc, a început să facă unul-doi paşi înapoi. Ba chiar se străduieşte să se dezică de Traian Băsescu. Mă rog, nu-s fan Ion Iliescu, numai că fostul preşedinte are o enormă experienţă politică. Nu s-a sfiit să-l alinte pe Victor Ponta, cu vreo patru ani în urmă, drept „cârlan” politic. Acum, mai nou, domnul Ion Iliescu aminteşte de existenţa a doi „cârlani”: Victor Ponta şi Crin Antonescu.
Într-o poveste, un bătrân s-a prezentat dis de dimineaţă la doctor. Pe care l-a rugat să-l vadă primul pentru că la ora 9 vrea să ia micul dejun cu soţia sa. Care-i la ananghie, cu boli precum alzeimerul şi altele încât nici măcar nu-l mai recunoaşte. Iar doctorul i-a replicat: „Bine, bine şi atunci de ce te mai duci?” Pentru că toată viaţa am luat micul dejun împreună şi eu n-am uitat cine este ea.
O admir şi o respect, aşa cum am făcut-o totdeauna. Ei ştiu cine a fost şi încă este.
Povestea sau întâmplarea cu pricina mi-a venit în minte când l-am auzit pe premierul Victor Ponta ce are de gând să facă în actuala criză guvernamentală şi politică a USL: „Nu voi demisiona, aşa cum imi cere prietenul meu Crin. Am plecat împreună la drum, iar dacă miniştri liberali îşi dau demisia voi conduce Guvernul cu interimari. Eu îi voi aştepta pe liberali să revină la sentimente mai bune. Pentru ei şi pentru ţară.”
Şi-apoi, primul ministru recunoaşte că s-a înţeles foarte bine cu toţi membrii Cabinetului. Ca într-o echipă. L-a vrut Crin pe Relu Fenechiu la ministerul Transporturilor? L-a avut, iar Relu Fenechiu a deblocat primul programele cu bani europeni. Chit că şi în acea vreme planau asupra sa suspiciuni de acte penale comise anterior.
La fel, ministerul de Interne le revenea social-democraţilor, dar Crin Antonescu l-a dorit pe Radu Stroe în fruntea Internelor. Victor Ponta s-a înţeles bine şi cu Radu Stroe, plecat prin demisie.
Şi dacă vor demisiona marţi toţi miniştrii liberali, România trebuie guvernată. Iar primul ministru Victor Ponta are răbdare până liberalii vor analiza ca lumea situaţia la care se autoexpun prin retragerea de la guvernare şi promite că-i aşteaptă să revină.
 NICOLAE ROŞCA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here