Ca la noi, la nimeni – Activistul de partid, ministru al (Ne)Sănătății

918
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Principala bogăție a țării sunt oamenii. În ei trebuie investit.”
Excelența Sa David Saranga, Ambasadorul Statului Israel în România

Înainte de a ajunge la București, la început ca secretar de stat în Ministerul Sănătății al Guvernului PNL-Orban, numitul Nelu Tătaru a fost un chirurg în spitalul orășelului Huși, din județul Vaslui. Cu siguranță, ca student la medicină n-a rupt gura târgului în comparație cu alți colegi ai domniei sale ajunși fie universitari, fie chirurgi în capitale de județ ori chiar în centre universitare măcar regionale dacă în capitala Moldovei n-a izbutit.
El s-a remarcat ca un bun activist de partid al PNL-ului, un fel de PCR al zilelor noastre, fiind președintele Organizației PNL Vaslui. Intrat pe sub pielea mai marilor de la București ai PNL, probabil că președintele pretinșilor liberali – Orban Ludovic – l-a remarcat ca pe unul care nu-i iese din cuvânt și l-a promovat secretar de stat.
Cum ministrul (Ne)Sănătății de la acea vreme se cam dedulcise la niscaiva afaceri necurate, chiar dacă era sibian și om de casă al Familiei Carmen și Klaus Werner Iohannis, ministrul Victor Costache a fost obligat să-și dea demisia!
Și-așa, Victor Costache nu putea face dovada că deține licența în medicină. Ci doar avea o adeverință, de care făcuse rost prin Franța, în baza căreia avea dreptul să profeseze ca și chirurg pe inimă.
Pandemia cu virusul SARS-CoV-2 începuse mai demultișor. Iar Nelu Tătaru se afla într-o deplasare la Spitalul Județean Suceava, unde virusul făcea ravagii. Avansat în demnitatea de ministru, chirurgul de Huși Nelu Tătaru s-a dovedit încă de când a preluat funcția de ministru un bun activist de partid. A înlocuit mai mulți manageri de spitale orășenești, precum la Câmpeni în Munții Apuseni, fostul director cu un chelner sau șef de sală al unui restaurant local. Prin alte părți a pus și alți manageri, unul dintre ei fiind proprietar al unei firme de pompe funebre. Evident, noii manageri făceau parte din floarea cea vestită a rezervelor de cadre liberale. Locul diplomelor de licență putea fi foarte adesea luat de un banal, dar veritabil carnet de membru PNL!
Măsurile luate de noul ministru al (Ne)Sănătății ,,GuWernerului Meu” se bazau adesea pe sfaturile primite de la epidemiologi celebri. Precum prof.univ.dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, de care s-a debarasat repede, înlăturându-l din calitatea de membru și președinte al Comisiei de specialitate a Ministerului Sănătății.
L-a păstrat pe profesionistul prof.univ.dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS. Și s-a mai bazat pe dr. Raed Arafat, un om ce se bucura și se bucură încă de o mare încredere din partea românilor.
Una dintre măsurile controversate luate de Nelu Tătaru este încă închiderea unor spitale necesare tratării sănătății pacienților și transformarea acestora în Spitale COVID. Așa cum s-a petrecut cu Spitalul Colentina din București. Unde se tratează 10 bolnavi pe zi, dintre care 8 asimptomatici, iar restul paturilor sunt goale.
Nici achizițiile fără licitație ale Ministerului (Ne)Sănătății noastre nu sunt cușere. La una dintre ele, a câștigat achiziția o bucătăreasă-administrator de firmă din satul Uzunu, comuna Călugăreni, județul Giurgiu. Măștile și combinezoanele cumpărate din Turcia, și care au costat 12 milioane de euro, nu au ajuns nici acum la pacienții infectați cu Coronavirus, dar fără posibilități marteriale. Nici măcar la doctorii din spitale nu au ajuns, așa că numărul de focare s-a extins.
ION PREDOȘANU

P.S. La sesizarea anchetelor din mass-media, prim-ministrul Orban Ludovic a trimis Corpul de Contrrol al Guvernului. Nici azi nu se știe dacă s-a făcut vreo anchetă sau nu. Unii zic că din afacerea aceea de la Uzunu, Nelu Tătaru s-ar fi făcut om pe viață! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here