Ca la noi, la nimeni – Abrogarea abrogării anunţate!

625

Ca şi cum toate problemele din Justiţie ar fi rezolvate, actualul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, pretins tehnocrat, a început o revoluţie culturală împotriva scriitorilor din puşcării. Ceva cam de genul Revoluţiei culturale a liderului Chinei comuniste din anii ’60, Mao Dze Dung, care pe atunci i-a băgat la pârnaie pe toţi intelectualii Republicii Populare Chineze care-l deranjau şi le-a ars cărţile. Sigur că situaţia groaznică a penitenciarelor din România n-o preocupă pe doamna ministru al Justiţiei, chiar dacă aglomeraţia din ele, proastele condiţii de detenţie sunt pe masa CEDO. O abrogare a unui articol de lege i se pare dumneaei mai la îndemână.
Totuşi, cu oarecari studii de drept, ministrul Raluca Prună şi-a dat seama că şi un simplu articol de lege care-o deranjează nu poate fi abrogat printr-o ordonanţă de urgenţă. Fiind vorba de o lege organică – Legea nr. 254/2013, privind executarea pedepselor cu privare de libertate, renunţarea la articolul cu pricina – art. 96, litera h – s-ar putea face printr-o altă lege organică votată de Parlament. Glumind puţin, am putea reaminti definiţia aforistică a lui Ambrose Bierce: „ Parlament. . Un grup de oameni care se întâlnesc pentru a abroga legi.” Evident, legi pe care tot in Parlament le-a clocit, discutat, amendat şi votat.
Am spus mai devreme că totul seamănă cu o revoluţie culturală, cum a fost aceea dintr-o ţară comunistă precum Republica Populară Chineză, revoluţie culturală cu efecte şi în România comunistă a acelei vremi. Şi în urma căreia Secretarul cu propaganda al PCR, pe atunci tovarăşul Ion Iliescu, şi-a pierdut postul şi a fost trimis ca prim-secretar al Judeţenei de partid Timiş. Moment ce a coincis cu pretinsa dizidenţă a actualului domn Ion Iliescu.
Şi, totuşi, pare mai mult un Război cu puşcăriaşii-scriitori pornit de ministrul Justiţiei din Guvernul tehnocrat Dacian Cioloş. Dar ce ne facem dacă printre aceia care-au scris cărţi în penitenciare sunt chiar profesori universitari precum Adrian Năstase, Gheorghe Mencinicopschi şi un fost Decan al unei facultăţi de la ASE Bucureşti? Oameni care scriseseră cărţi şi tratate de specialitate, deci cărţi ştiinţifice şi mai înainte de a ajunge temporar după gratii.
Din Gorj, ca deţinuţi ai Penitenciarului Târgu-Jiu, au scris şi tipărit cărţi prof.univ.dr. Nicolae Mischie, apreciat istoric şi om ce nu era la prima carte, deci nu debuta, dar şi fostul lider al PDL Gorj, Ionel Manţog, fost secretar de stat într-un minister economic şi, presupun, individ cu oarecare experienţă în domeniul despre care a scris.
Din altă parte, dar tot de după gratii, Bogdan Popovici a elaborat o carte sau lucrare de referinţă, cum vreţi să-i spuneţi, privind economiile din Zona Golfului. Una contestată de DNA, dar extrem de elogiată de ambasadori şi politicienii din ţările vizate. Eu nu mă pricep la aşa ceva, dar Doamna ministru al Justiţiei, Raluca Prună, ar putea să-i ceară părerea despre acea lucrare de referinţă, după unii, chiar tatălui său, Excelenţa Sa, Ambasadorul Vasile Prună, care-a activat în ţări din Zona Golfului ca Ambasador pe vremea regretatului Împuşcat Nicolae Ceauşescu.
Specialiştii în drept susţin că în cazul celor care-au beneficiat de scurtarea cu 30 de zile a perioadelor lor de detenţie s-a aplicat legea în vigoare. Ceea ce înseamnă că respectivii scriitori din penitenciare nu au nicio vină. În plus, o eventuală abrogare a articolului „haş” din legea pomenită mai sus nu va putea avea efect retroactiv. Şi atunci, ce rost are atâta vâlvă pentru nişte fapte petrecute în baza unei legi a Parlamentului României? Nu cumva se urmăreşte o deturnare a discuţiilor de la probleme grave şi serioase ale ţării?
Căci, oricum, conform unui alt aforism: Politica nu are principii, are numai interese”, după cum ne-a lăsat acest adevăr aforistic marele scriitor Octavian Paler? Aforism scris pe când era în viaţă şi deci în libertate. Octavian Paler fiind un gânditor liber şi înainte de Marea Învălmăşeală din Decembrie 1989, dar mai ales după!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here