Ca la noi, la nimeni – 172 de ani fără Eminescu, dar cu opera Sa Nepereche!

735
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Greșalele în politică sunt crime; căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovați, se-mpiedică dezvoltarea unei țări întregi și se-mpiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei.” – Mihai Eminescu, in ziarul „Timpul”(13 februarie 1882)

Ca tânăr reporter la revista Flacăra, cârmuită la acea vreme de Poetul Adrian Păunescu, am izbutit să vizitez și eu Casa Memorială Mihai Eminescu, de la Ipotești. Am văzut „lacul codrului albastru”, mi-am cumpărat vederi și ori de câte ori am găsit volume cu opera poetului nostru Național, supranumit, pe bună dreptate, și Poetul Nepereche.
În 15 ianuarie, de ziua Lui de naștere, stabilită de marele critic și istoric literar George Călinescu după unele înscrisuri bisericești, deși alți autori susțineau că ziua de naștere a Poetului Nepereche ar fi prin decembrie, Parlamentul României a votat alegerea lui George Călinescu drept Ziua Națională a Culturii Române.
Și iată că, în acest an 2022, omagiem împlinirea a 172 de ani fără Poetul Nepereche al tuturor românilor, dar cu Opera Sa completă datorată grijii Academiei Române. Este de salutat și lăudat osârdia colegilor ziariști de la Jurnalul Național, care, în 12 ianuarie 2022, au scos în Colecția Jurnalul cărților esențiale volumul „Eminescu. Ziaristul politic”, de ieșeanul Cassian Maria Spiridon. Din păcate, neavând abonament la Jurnalul Național, am aflat din ediția online a ziarului de apariția mult așteptată a volumului amintit. Și am dat fuga la chioșcurile de ziare să-l cumpăr. Fără succes. Majoritatea chioșcurilor nu primiseră cartea, iar doar câteva câte un exemplar. Care se vânduse, evident, ca pâinea caldă.
În Juranul Național din 12 ianuarie 2022 este prezent și un eseu din care aflăm: „În publicistica eminesciană, chestiunile cu caracter politic sunt copleșitoare ca număr față de cele în care tematica este cultura, religia sau învățământul”. Această frază descrie generic conținutul volumului semna, cum spuneam, de eminescologul ieșean Cassian Maria Spiridon.
Dar haideți să mai cităm și fraza cu care se încheie eseul semnat de publicistul Adi Munteanu, eminescolog și domnia sa.
„Concluzionând, marile valori ale trecutului național, credința în neam și Dumnezeu, dreptul românilor de a se afla laolaltă, lupta împotriva corupției(la fel, se vede, de întinsă atunci ca și acum) într-o țară vlăguită de un război pentru independență în care, drept mulțumire că ne-au fost aliați, le-a fost cedată rușilor Basarabia; fapte de incredibilă actualitate, de păoate afla oricine răsfoiește, chiar și în fugă, articolele care, adunate, constituie corpusul gândirii sale politice și filosofice.”
Nouă, celor care n-am reușit să intrăm în posesia cărții „Eminescu. Ziarist politic”, nu ne rămâne decât s-o căutăm în biblioteci. Merită.
Și, la final, deplângem situația actuală a țării, inclusiv banii puțini dați culturii și zgârcenia editurilor. Nicio librărie nu are vre-un volum de Mihai Eminescu. Poetul Nepereche este tipărit în tiraje simbolice, iar maculatura pe diverse subiecte se lăfăie pe rafturi nevândută.
ION PREDOȘANU

P.S. Primul număr pe acest an al revistei Flacăra lui Adrian Păunescu este dedicat, aproape în întregime, Lui Mihai Eminescu. Ne permitem să cităm din poemul Plopii fără el, de Adrian Păunescu, măcar ultima strofă: //„Și cum nimic ca dânsul nu-i,/ Tot neamul se încheagă/ Și astfel, acum, în Doina lui,/ Ni-i patria întreagă.”(Ion Predoșanu)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here