CA Craiova hotărăște soarta a patru angajați RAR Gorj, trimiși în judecată într-un dosar de corupție

1687

Magistrații din Bănie urmează să judece o contestaţie formulată de cinci inculpaţi, dintre care trei ingineri şi un mecanic de la Registrul Auto Român Gorj la data faptelor, care au fost deferiţi justiţiei pentru comiterea unor fapte de corupţie.

Primul termen de judecată la Curtea de Apel Craiova a fost stabilit pentru data de 10 iunie. Dosarul cu pricina a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Gorj pe 11 august 2023. Procurorii au solicitat instanţei confiscarea sumelor ce au făcut obiectul infracţiunilor de corupţie, menţinerea măsurilor asiguratorii şi anularea înscrisurilor false. Ulterior, cazul intrat în procedură de cameră preliminară, care s-a încheiat pe 10 aprilie. Instanţa a respins cererile şi excepţiile formulate de cei cinci inculpaţi și a dispus începerea judecăţii, decizie care a fost contestată de aceștia la Curtea de Apel Craiova.
,,În baza art. 345, art. 346 alin. 2 Cod pr. pen., respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii P.L.C., V.D., A.C.F., I.M.C. şi S.L.V. privind neregularitatea întocmirii rechizitoriului Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj nr. 110/P/2018 din data de 08.08.2023, nelegalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în cauză. Constată competenţa instanţei, regularitatea întocmirii rechizitoriului Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj nr. 110/P/2018 din data de 08.08.2023, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii în cauză”, se arată în decizia dată de magistrații Tribunalului Gorj în data de 10 aprilie 2024.

Mita pornea de la 100 de lei
Anul trecut, în luna august, procurorii gorjeni anunțau trimiterea în judecată a cinci persoane acuzate de constituirea unui grup infracţional, luare de mită, sau fals intelectual. Este vorba de patru angajaţi ai RAR Gorj la data faptelor şi de administratorul unei societăţi comerciale. Potrivit procurorilor, cei trei ingineri din cadrul RAR Gorj au primit mită pentru a înmatricula autovehicule aduse din Marea Britanie.
„Inculpatul P.L., în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de inginer în cadrul Registrului Auto Român, Reprezentanţa Gorj, a acţionat în cadrul grupului infracţional organizat, având ca sarcină distinctă omologarea în vederea înmatriculării în condiţii nelegale a autoturismelor ai căror proprietari remiteau sume de bani cu titlu de mită. În perioada martie – iulie 2018, a pretins şi primit suma totală de 8.650 lei şi 50 euro pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a omologa în vederea înmatriculării, mai multe autoturisme aduse din U.K., care prezentau faruri fixate neregulamentar, consemnând în mod necorespunzător adevărului, în certificatele de omologare, că în urma inspecţiilor nu a depistat nereguli”, au susţinut anchetatorii. În acest caz, procurorii susțin că şi ceilalţi doi ingineri au procedat în mod asemănător. Unul ar fi primit mită suma totală de 1.000 de lei, iar celălalt 550 de lei. Mecanicul a fost acuzat că a manipulat aparatului ce măsoară emisiile de noxe ale autoturismelor. Ulterior, maşinile ar fi fost înmatriculate în condiţii nelegale. Bărbatul este acuzat de comiterea a 32 de fapte de luare de mită. Ultimul inculpat deferit justiţiei în acest dosar a fost acuzat de comiterea a două infracţiuni de dare de mită. Faptele ar fi fost comise pe data de 12 iulie 2018, cu ocazia efectuării pentru înamtricularea unui autoturism Kia Sportage. Sumele oferite drept mită angajaţilor RAR au fost de câte 100 de lei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here