C.N.G.C Motru, la Forumul Naţional de Dezbateri Academice

155

În perioada 15-19 august, Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică(ARDOR) a organizat la Braşov, ediţia a XVIII-a a Forumului Naţional de Dezbateri Academice, unde au participat 57 de echipe. Echipajul motrean, alcătuit din dezaterii: Costea Vladimir, Dancau Radu, Negrea Alexandru a fost coordonat de profesorul Negrea Nicolae, vice-preşedinte ARDOR Oltenia (arbitru în cele 8 runde ale dezbaterilor).

Formatul <<World Schools>> al dezbaterilor dintre Guvern şi Opoziţie a asigurat dinamica discursurilor în ceea ce priveşte diviziunea cazului. Astfel, din cele 8 moţiuni, 4 au abordat problema Independenţei energetice, desfiinţării NATO, precum şi aceea de a impune ţărilor europene măsuri stricte de austeritate pentru eliminarea deficitelor bugetare. Surpriza din această ediţie a reprezentat-o rundele Impromptu (anunţarea moţiunii cu o oră înaintea dezbaterii), care au avut ca obiectiv evaluarea spontaneităţii gândirii în situaţii neprevăzute. Rundele Impromtu au fost următoarele:
-AP (Acest Parlament) ar condiţiona dreptul de protest cu dreptul la vot.
– AP ar desfiinţa sistemul de case de la şcoala de vrăjitorie Hogwarts (seria Harry Potter)
– AP ar acorda avantaje şcolilor postliceale şi celor cu filieră vocaţională
-AP ar alege căpitanii echipelor naţionale prin vot popular.
Experienţa câştigată la această ediţie de către echipajul motrean este foarte importantă în ceea ce priveşte dezvoltarea abilităţilor de oratorie, retorică. Participarea la moţiuni cu echipe venite din regiuni cu numeroase cluburi de dezbatere a însemnat o evaluare corectă a profilului psiho-valoric al fiecărui dezbater.
C.P.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here