Burlan scapă de dosarul ,,Masa caldă”! Doi șefi din CEO, trimiși în judecată! ,,Inventatorul” Mezinca, inculpat!

2085

Mai mulți foști și actuali șefi din cadrul structurilor miniere ale CE Oltenia din zona Motru au fost trimişi în judecată, în urmă cu câteva zile, la Tribunalul Dolj. Dosarul ajunge în instanță a doua oară, după mai bine de șase ani de la deschiderea anchetei și după trei ani de când a fost retrimis procurorilor pentru completarea cercetărilor. Printre cei 19 inculpați se regăsesc doi șefi aflați în funcții în compania energetică, iar surpriza este absența din lotul ,,Masa caldă” a lui Daniel Burlan, actualul președinte al Directoratului CEO, fost director al SNLO, în perioada supusă anchetei.

Dosarul „Masa caldă”…
… a fost deschis în urma unui raport al Corpului de Control al Complexului Energetic Oltenia, care a scos la iveală faptul că, în perioada ianuarie 2009 – aprilie 2013, la exploatările miniere din subordinea fostei EMC Motru au fost decontate, în plus, circa 300.000 de porții de mâncare. Beneficiar al decontărilor a fost firma Cazare Cantine Motru SA, patronată de omul de afaceri Alexandru Ciorecan. Momentul declanșării anchetei a fost echivalent cu un cutremur la vârful structurilor miniere din zona Motru, 24 de foști și actuali șefi ai carierelor de lignit și ai fostei EMC fiind vizați de procurori, iar o parte din averile și conturile acestora au fost puse sub sechestru.

Traseu sinuos în justiție
Dosarul a ajuns cu greu în instanță, abia la jumătatea lui 2016 și după un an și patru luni, judecătorii au decis restituirea acestuia la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu pentru completarea cercetărilor. În urmă cu două săptămâni, pe 8 iulie a.c., după alți doi ani și nouă luni procurorii au reușit retrimiterea în judecată a cauzei, numai că, între timp, din cei 24 de inculpați au rămas doar 19. De altfel, dintre aceștia, doar doi mai dețin funcții importante în cadrul CEO, Valentin Tatomir, director de resurse umane și Florentin Gheorghescu, care va fi numit în aceste zile director al Carierei Roșiuța, restul fiind aproape toți pensionari. Din lotul de inculpați lipsește Daniel Burlan, președintele Directoratului CEO, cel care a și fost reținut pentru 24 de ore, în acest dosar, în septembrie 2014.

Inculpatul Mezinca
O situație cu totul specială o are ex-directorul de resurse umane din cadrul fostei companii a lignitului Mircea Mezinca, cel care a avut mai multe litigii cu CEO, având când calitatea de reclamant, când de intimat.
Mezinca a fost concediat de Complexul Energetic Oltenia în august 2015 însă, un an mai târziu, Tribunalul Gorj i-a admis contestația formulată împotriva deciziei prin care a fost dispusă concedierea și a hotărât reintegrarea pe postul deţinut anterior, numai că, ulterior, judecătorii Curții de Apel Craiova, i-au respins, definitiv, acțiunea și l-au lăsat pe tușă. Ba mai mult, CEO s-a îndreptat împotriva sa cu o acțiune în răspundere patrimonială, iar judecătorii l-au obligat să returneze compensația financiară companiei energetice.
După patru luni de la momentul concedierii, fostul director Mircea Mezinca a deschis două procese CE Oltenia pentru pretenții financiare față de companie, cu referire la statutul său de inventator de lux. Mai exact, Mezinca cerea drepturi de autor și drepturi conexe acestora pentru unele așa zise invenții puse sau nu în practică în procesul de producție de către compania energetică. Primul proces a fost pierdut, definitiv, în mai, anul trecut, după ce magistrații i-au respins cererea de chemare în judecată. Al doilea dosar însă, se află pe rolul Tribunalului Gorj de mai bine de patru ani și jumătate și 51 de termene de judecată, următoarea înfățișare urmând să aibă loc în luna septembrie a acestui an. În dosarul „Masa caldă” Mircea Mezinca are calitatea de inculpat, așa că epopeea sa cu compania energetică în justiție continuă, mai ales că CEO s-a constituit parte civilă în dosar, iar prejudiciul era estimat, la momentul primei trimiteri în judecată, la aproximativ 2,6 milioane de lei.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here