Bulibăşeala ignoranţilor futili

358

Este la vedere faptul că ignoranţa corifeilor se interferează cu bulibăşeala şi dezastrul, cu tragedia. În România sunt în funcţii nodale incompetenţi şi dezaxaţi, impostori şi sceleraţi. Au fost făcuţi colonei, generali diferiţi lingăi şi impostori, au ajuns în posturi cheie incompetenţi şi ignoranţi, care fără niciun fel de caznă asigură ruşinea României şi tragedii tiranice.

Sunt înlocuiţi proştii cu proşti, impostorii cu impostori, fapt ce a făcut din România colonie dependent de Înalte Porţi şi cerşit dincolo de fruntariile ei. Sunt convins că dezastruoasa operaţiune de căutare/salvare a epavei/supravieţuitorilor avionului, care ducea echipa de medici specialişti pentru prelevare de organe şi transplant  va da satisfacţie de moment “boborului”, dornic de “sânge”, de răzbunare pe şefii cretini şi imbecili-ăştia sunt mulţi-, dar nu va atinge esenţa dramei. Prima serie de demisii/demiteri şi imperativa solicitare de demitere de către CSAT a şefului STS(se zice că e ditamai Generalul), ca şi demisia “glumeţului” ministru de Interne, sunt interpretate “politic” de către o bună parte dintre români, dar mai ales de către diverşi comentatori/analişti din mass-media. Este justificată indignarea faţă de faptul că, după ce anumite “structuri” au tocat bani şi s-au lăudat(cu cât de bine sunt dotate pentru a ne asculta pe fiecare în parte, a intercepta orice om care “fluieră în biserică” ori “atentează” la interesele şi securitatea statului sau plănuieşte ticăloşii economice la sărăcia care ne-a sugrumat), după atâta neruşinare şi decădere morală au demonstrate, prin ticăloase fapte, că nu vor să-şi folosească aparatura pentru a interveni în cazul salvării de la moarte a unor semeni. S-a vorbit şi de ignoranţa, ca şi de incapacitatea de întrebuinţare a aparaturii din dotare, precum şi de nepriceperea ori incompetenţa de a coordona forţele implicate şi de imbecilitatea comandei unor ţâşti-bâşti săraci cu duhul.
Este  binevoitoare opinia faţă de cei de la 112, STS, SRI şi alte “servicii”, ca şi recunoştiinţa faţă de toţi voluntarii care şi-au adus obolul participând la căutarea şi recuperarea accidentaţilor. Aceşti oameni de ispravă au dat o impecabilă lecţie de moralitate şi sacrificiu, de nobil suflet şi caracter. Oamenii Munţilor Apuseni au dat viaţă pilduitoarelor vorbe lăsate umanităţii de către scriitorul german G.E. Lessing: “Mulţumeşte-te să fii om! Cea mai nobilă preocupare a omului este omul.” Purtarea acestor români de la munte este umană, frăţească, dedicată binelui dezinteresat, ei au suferit alături de cei ce sufereau. Tăcuţi şi smeriţi, au ajutat eroii aflaţi în suferinţă şi în pragul sacrificării propriei fiinţe. Ei au obiectivat imperativul lăsat nouă de J. W. Ghoethe: “Nobil să fie omul, milostiv şi bun.”  În acest context al omeniei şi binefacerii se impun unele limpeziri. Întâi şi întâi:instituţia care trebuia să driguiască întreaga operaţiune de găsire este Romatsa-întrucât, prin lege, ea răspunde de căutarea şi recuperarea avioanelor, elicopterelor, planoarelor, cărora le-a dat aviz şi culoar de survol. Or, avionul cu pricina avea culoar de survol pe ruta Sibiu-Oradea, iar turnul de control chiar a “ridicat” un alt avion, după ce acela cu medici coborâse, tocmai pentru a nu-l încurca! Şi-mirare! Priviţi harta: culoarul de zbor Sibiu-Oradea trece chiar deasupra localităţii Horea, la Nordul căreia s-a prăbuşit avionul. Deduce lezne că cei de la Romatsa puteau să ia în calcul căderea avionului chiar sub culoarul de survol. De altminteri, localnicii care au găsit epava chiar după asta s-au orientat: avioanele zboară chiar pe deasupra satului lor. Mai mult: unul dintre medici, deşi aflat în mare suferinţă, într-o convorbire telefonică după accident semnala că deasupra lor zboară un avion de linie. Ar fi fost o nimica toată ca cei de la Romatsa să stabilească unde se afla -verticala locului- acel avion prăbuşit în momentul acelei convorbiri. Se pare că la Romatsa, atunci jucau table incompetenţii de serviciu, lipseau specialiştii capabili să urmărească un avion, aşa cum în alte locuri lipseau specialiştii capabili să stabilească un punct de origine al unui semnal telefon ş. a. m. d.
În realitate bulibăşeala criminal a ignoranţilor futile. Se ştie că în astfel de posture s-au pripăşit lichele, indivizi incapabili, generali lingăi, cu precară pregătire profesională, care confundă sula cu prefectura şi care au ca merite nu faptul că ar fi “lipit afişe” pentru un partid sau altul, ci înrudirea cu vreun şefuleţ ori şpaga dată cui trebuie şi fără pardon. Pupincuriştii, slugarnicii n-au nimic comun cu profesionalismul şi demnitatea, cu simţul de răspundere şi grija faţă de oamenii care se zbat neostoit pentru oameni.
Ei ling orice blid pentru a-şi dilate buzunarele şi averile.(Să nu vă miraţi de asta, oameni buni, câtă vreme ştiţi că şi pentru a fi admis la şcolile de poliţie sau pentru a fi selectat pentru o misiune militară în afara ţării se dă şpagă, se umflă buzunarele celui care decide.)  Latinul Fredu rostea: “Oamenii cinstiţi să n-aibă de-a face cu mişeli-n viaţă”.
Primul ministru i-a măturat pe şefii unor structuri implicate somnolent, poate chiar bahic, dându-ne de înţeles că ar putea fi decelate şi implicaţii politice, culpe şi îndreptate împotriva oamenilor. Sunt convins că vor fi audiaţi toţi cei care au fost angajaţi în posturi de mare răspundere pentru a se vedea dacă au competenţele necesare, onestitatea, caracterul, temperamental şi dăruirea pe care le implică fişa postului. Ştim, însă, că , în ultimă instanţă, un şef acţionează pe baza informaţiilor obţinute de la subordonaţi. Tocmai de aceea bulibăşeala şefilor, în materie de conducere şi coordonare atârnă, depinde de competenţa şi nivelul de instruire al angajaţilor. Sunt dovezi, cu nemiluita, că incompetenţa şi ignoranţa, iresponsabilitatea şi filistinismul pot curma viaţa semenilor noştri.
Prof. univ. Dr. Grigore DRONDOE   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here