Bugetul rataţilor, ratarea Bugetului!

584
În aceste zile geroase, o fantomă – Bugetul pe 2010! – sperie România mai ceva decât sforţările lui Traian Băsescu de a-şi păstra mandatul actual, în care n-a făcut nimic pentru ţară. Pe final, s-a blindat cu un guvern obedient, dar interimar, şi speră să prindă turul doi.

Că, dacă-i adevărat zvonul conform căruia Sorin Oprescu s-ar retrage din cursa prezidenţială cu doar o săptămână înaintea finişului campaniei, în favoarea lui Crin Antonescu, Băsescu s-ar putea vedea sărit complet din schemă şi lupta s-ar da doar între Mircea Geoană şi posibilul viitor prim ministru Crin Antonescu.

Nu-i vorbă, făcători de bugete pe genunchi s-ar mai găsi. Numai că tărăgănarea voită a trecerii Guvernului (iluzoriu) Lucian Croitoru pentru miercuri – 4 noiembrie – ne readuce cu gândul la parşivenia preşedintelui Traian Băsescu. Atunci ar putea avea loc „surpriza” prevăzută de aşa-zişii democrat-liberali!? Pesimisto-optimistul Cezar Preda, ca guru-vicepreşedinte al PD-L, a şi aruncat o veste-poveste cu Elena Udrea viitoare prim ministru desemnat, ca soluţie de avarie. N-a precizat dacă gogoaşa lui înfuriată se referă la zilele de după căderea actualului iepuraş – Lucian Croitoru – sau mai la vale.
Tot miercuri, pe 4 noiembrie 2009, cu prilejul împlinirii a 58 de ani de viaţă (ne)închinată prosperităţii naţiei, ci a celei personale, sărbătoritul cetăţean Traian Băsescu ar putea primi un cadou otrăvit din partea coaliţiei – PSD-PC – PNL – UDMR şi Grupul minorităţilor altele decât cea maghiară – prin anticipata înfrângere a Guvernului Croitoru L. Cu toate declaraţiile sforăitoare ale unora şi altora dintre liderii pedelişti despre trecerea de Parlament a croitoraşului de guvern neagreat de către comisiile consultative, e greu de presupus că o coaliţie serioasă şi transparentă, cu şefi ce au ca deviză sloganul „Jos Băsescu!”, ar vota altfel. Cu toţii ţintesc decapitarea lui Băsescu. Indiferent că se numesc Mircea Geoană, Crin Antonescu ori Kelemn Hunor, cu diferenţe de programe electorale dar fiecare având clar sloganul „Jos Băsescu!”, ca leitmotiv al propriei campanii.
Ca o ghilotină va cădea apoi fatidicul termen de 10 decembrie 2009, dată până la care România va trebui să aibă un Buget aprobat pentru exerciţiul financiar 2010! Chiar dacă micul Napoleon Emil Boc se împăunează cu demagogicul „Guvernul depune Bugetul în zece zile!”, chestia asta seamănă ca două picături de apă cu mai vechea afirmaţie „Demisionez în cinci minute!” a lui Traian Băsescu. Servilul Emil Boc, mai precis interimarul prim ministru cu acelaşi nume, nu ar trebui să uite că în această subţire calitate nu are prerogative spre a veni în faţa Parlamentului cu proiecte ale Bugetului de stat şi ale bugetului asigurărilor sociale. Niscaiva promisiuni elegante în faţa reprezentanţilor FMI, cum că până pe 10 decembrie vom avea Buget, a făcut şi diplomatul preşedinte al PSD, Mircea Geoană. Evident, nu s-a gândit la Bugetul fantomaticului Guvern Croitoru. Mai rămân Bugetul lui Emil Boc faţă cu Bugetul majorităţii! E greu de presupus că va exista vreun consens şi pentru primul, dar şi pentru al doilea. Ştiute fiind aversiunea preşedintelui Traian Băsescu pentru soluţia normală, a Guvernului de tehnocraţi Johannis Klaus, pe care actualul locatar al Palatului Cotroceni n-o agreează chiar deloc. Nici cât negru sub unghie, întrucât şi-ar da foc la valiză!
Nu ar fi prima dată când preşedintele PD-L, Emil Boc, preferatul prim ministru interimar dorit de Traian Băsescu să organizeze alegerile prezidenţiale, nu ştie ce spune. Cică el ar trimite la Parlament în zece zile un Buget, deşi conduce un „guvern ilegitim”(Ludovic Orban, dixit!), care oricum este interimar, iar mandatele miniştrilor care au preluat şi portofoliile lăsate vacante de demisionarii miniştri ai PSD expiră pe 15 noiembrie.
Reprezentantul României la FMI, omul cu capul pe umeri Mihai Tănăsescu, ne-a asigurat că deşi guvernele fără număr Emil Boc nu şi-au făcut temele faţă de condiţiile asumate prin acordul cu FMI, totuşi, tranşa de la FMI va sosi în decembrie, iar cea de la Banca Mondială, cu o întârziere de câteva săptămâni, în luna ianuarie 2010.
Cu sau fără Buget, viaţa merge mai departe. Greul îl va duce poporul şi chestiunea asta se va repercuta prin votul plictisit dar responsabil de la prezidenţiale. „Jos Băsescu!” este o deviză ce se va afla masiv în urne!
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here