Bugetul Gorjului, în dezbatere publică

111

Pe site-ul Consiliului Judeţean, bugetul pentru acest an care va fi repartizat către unităţile administrativ teritoriale de pe raza judeţului Gorj, este în dezbatere publică. Din acest motiv, şeful judeţului, Ion Călinoiu, a organizat o conferinţă de presă în care a explicat ce sumă îi va fi repartizată fiecărei unităţi administrativ-teritoriale.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Ion Călinoiu, a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că a definitivat repartizarea sumelor din bugetul pentru acest an, suma defalcată din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţului fiind de 37,403 milioane de lei. Suma va fi folosită pentru susţinerea sistemului de protecţie a copilului, a centrelor de asistenţă socială pentru persoanele cu handicap, acordarea de produse de panificaţie, lapte şi miere, învăţământ special, evidenţa persoanelor şi salarizarea personalului neclerical, creşterea faţă de sumele repartizate anul trecut fiind de 8%. De asemenea, au fost repartizate sume defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor şi oraşelor, în valoare de 221,74 milioane de lei. Sumele repartizate din TVA pentru drumurile judeţene şi comunale totalizează 10,157 milioane de lei, iar sumele repartizate pentru echilibrarea bugetelor locale sunt în cuantum de 31,234 milioane de lei.

Bugetului propriu al judeţului Gorj îi revin următoarele sume:
Prin decizia Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP), bugetului propriu al judeţului Gorj îi revine suma de 8,433 milioane de lei pentru anul 2013 reprezentând sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale şi cote defalcate din unele venituri ale bugetului de stat în valoare de 12,42 milioane de lei. DGFP a repartizat în acest an cota de 80% din sumele defalcate de TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, diminuată cu sumele reţinute din aplicarea gradului de necolectare de 13.852 de mii de lei.

“Nu ne uităm la culoarea politică a primarilor”
Călinoiu speră că, în acest an, primarii să îşi poată finaliza investiţiile care în momentul de faţă sunt realizate în proporţie de 80-90%. „Dăm şansa reluării investiţiilor care sunt aproape de finalizare. Dacă nu era condiţia imperativă să se acopere datoriile primarilor, erau clar suspiciuni că se împart banii pe criterii politice. Acum arieratele se găsesc la toate primăriile şi consiliile locale, indiferent de culoarea politică a administraţiei. Pe noi nu ne interesează culoarea politică a administraţiei, ci ne interesează să punem în funcţiune obiectivele care au fost promovate, al căror beneficiari sunt cetăţenii, sunt gorjenii. Nu ne uităm la culoarea politică a primarilor” a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here