Bugetul Crasnei, fărâmițat pentru interesele primarului! Firmele de casă i-au ridicat, în schimbul banilor primiți, vilă de baștan lui Vamvu

4476

Ultimul mandat al primarului de Crasna, Aurel Vamvu, a fost cel mai intens, în ceea ce privește prăduirea bugetului local al comunei și împărțirea, cu dedicație, a banilor publici, doar spre firmele ,,de casă” ale edilului PNL. Șocant este că, în timp ce edilul fărâmița bugetul pentru a le acorda afaceriștilor prieteni sau rude lucrări, pe negociere directă, vila primarului Vamvu, ridicată în localitate, creștea pe zi ce trece, construcția beneficiind, pe interior, de cele mai scumpe instalații, accesorii și elemente de design.
La casa primarului au pus umărul, cu siguranță, și unele dintre firmele intrate în contact cu administrația publică locală și asta pentru că, pare imposibil, ca gestul beneficiarului și sumele acordate cu dărnicie de Vamvu, pe investițiile din comună, să nu fi fost recompensate cu tradiționala șpagă ori cu deja cunoscutul parandărăt.

vamvuMandatul ultim al primarului Aurel Vamvu, desfășurat în perioda 2012-2016, a dus comuna Crasna cu patru ani în urmă! O dovedesc, cu prisosință, nenumăratele investiții făcute, de mântuială, în localitate, pentru că, lucrările cu bani publici au fost împărțite doar, între firmele de casă ale edilului liberal. Vamvu a apelat la acest tertip cunoscut, ca specialele contracte să poată fi acordate, “legal”, pe negociere directă.
Mai exact, pentru a câștiga și Vamvu și firmele sale prietene, dar mai puțin comuna, bugetul pentru investiții a fost diminuat până sub plafonul care impune beneficiarului, în acest caz administrația publică locală, să scoată lucrările la licitație pe SEAP.
Mai exact, pentru achiziționarea de lucrări, primarul trebuia să coboare suma pentru o astfel de investiție, sub 100.000 euro, inclus TVA, ca să scape de licitație și să poată încredința contractul pe simpla negociere directă. Lucru pe care Vamvu l-a făcut, cu dărnicie, și ca la carte.
În ceea ce privește achiziționarea de servicii, Vamvu trebuia să se încadreze sub plafonul de 30.000 euro, cu TVA inclus, stabilit de lege, ca să scape de o licitație publică în cadrul căreia firma dorită de edil și de clica acestuia nu putea să-și impună câștigătorul favorit.
Dar pentru a înțelege mai bine cum a acționat primarul Aurel Vamvu, vă prezentăm mai jos, câțiva dintre beneficiarii contractelor încredințate de instituție, pe negociere directă, plătiți din banii publici, adică cei ai localnicilor din Crasna.

ralexconsAfaceristul Mihăilă, lucrări de peste 750.000 de lei
Nu numai firma BANATIM SRL a colegului liberal Puiu Diaconescu, cetățean de onoare al localității, s-a înfruptat astfel, ani la rând, din banii publici ai comunei Crasna. Se dovedește că au făcut-o și patronii SC RALEXCONS SRL din Crasna, mai exact din satul Cărpiniș, aparținând familiei Mihăilă. Firma de casă a lui Vamvu a efectuat astfel, în anul 2014, lucrările de deszăpezire ale drumurilor comunale pentru suma de 60.000 de lei. Evident că acest contract de servicii l-a luat societatea pe negociere directă. Aceeași firmă mai prinde un contract în august 2015, de 67.000 de lei pentru închirierea de utilaje și echipamente de construcții și de lucrări publice cu operator, un altul, în decembrie 2015, de 51.856 de lei pentru balastarea ușoară a drumurilor din comună, iar serviciile de deszăpezire ale localității, în noiembrie 2015, pentru suma de 65.000 de lei. De altfel, în aceeași lună firma din Crasna ia încă 64.516 lei pentru alte lucrări de balastare ale drumurilor comunale.
Interesant este că Mihăilă nu a lucrat, decât puțin, cu utilaje proprii la deszăpezire, ci a folosit, pentru asta, patru tractoare ale localnicilor pentru care, generos, a plătit impozitul la primărie, datorat de proprietari, și motorina aferentă.
În 10 martie anul acesta, firma familiei lui Cosmin Mihăilă mai pune mâna pe un contract, pe negociere directă, de 64.767 de lei pentru modernizare alimentare cu apă a satelor Crasna-cătunele Crasna din Vale Nord și Podeni și Crasna din Deal-cătunele Grind și Linia Câmpului. Nici două săptămâni mai târziu, mai exact pe 28 martie, Mihăilă semnează însă contractul cel gras cu Vamvu, adică cel pentru lucrări în continuare-clădire pentru birouri și sală de ședințe Cărpiniș, lucrare recompensată cu suma de 360.782 de lei. De altfel, în urma semnării acestui contract baban, chiar în satul în care firma lui Mihăilă își are sediul, adică aproape de casă, patronul a apărut în localitate la volanul unui BMW X6, care a costat undeva la 35.000 euro. Achiziția nu e de mirare dacă ne gândim că, la un calcul rapid și simplu, firma RALEXCONS SRL a înregistrat doar din lucrările de la Crasna, o cifră de afaceri de 753.000 de lei, pentru cele șapte lucrări efectuate în perioada 2014-martie 2016, și un profit pe măsură. Ne întrebăm în atare condiții care a fost câștigul, direct, al primarului Vamvu, din acordarea acestor lucrări firmei familiei Mihăilă?

faithAdi Stoian(FAITH SRL Novaci), lucrări de 439.000 de lei
Pe locul al doilea la capitolul contracte se află firma lui Adi Stoian, cel care deține depozitul de la Novaci al SC FAITH SRL. De altfel, firma fostului coleg de școală al primarului PNL, Aurel Vamvu, primește contracte, pe bandă rulantă, încă din 2013, toate pe cunoscuta negociere directă. Astfel, de la depozitul fostului coleg, Vamvu cumpără, în 2013, pentru suma de 62.000 de lei, structuri și materiale de construcții, și de alți 62.000 de lei, o săptămână mai târziu, aparate de iluminat și lămpi electrice. În 2014, tot la firma colegului Stoian apelează primarul când are nevoie de alte materiale de construcții, băgându-i lui Stoian în cont încă 90.000 de lei. În februarie 2016, alți 90.000 de lei ajung în conturile firmei novăcene, asta pentru că primăria achiziționează de la ea, prin negociere directă, alte structuri și materiale de construcții.
În semn de despărțire, probabil, Vamvu, umflă contul SC FAITH SRL Novaci, în luna februarie, a acestui an, când primăria semnează două contracte cu firma colegului Stoian. Ambele se parafează pe 9 februarie când firma primește o comandă de 25.000 de lei pentru aparate de iluminat și o alta de 100.000 de lei pentru materiale de construcții.
Localnicii vorbesc că materialele de construcții pentru vila lui Vamvu ar proveni tot de la depozitul fostului coleg de școală al primarului, cea mai mare parte fiind bonus pentru contractele date cu atâta generozitate de primarul PNL.

geormeland geormeland 2Dinoiu de la Baia de Fier, 247.000 de lei pe utilaje vai mama lor
Patronul GEORMELAND SRL de la Baia de Fier, amic vechi al primarului, a pus și el mâna pe contracte în valoare totală de 247.000 de lei, pe negociere directă. Dinoiu a primit astfel deszăpezirea drumurilor comunale în 2013, pentru 40.000 de lei, de la el închiriindu-se și utilaje în aprilie 2013 pentru 62.000 de lei. Vamvu i-a mai băgat în cont, în 2014, lui Dinoiu încă 35.000 de lei pentru închirierea utilajelor obosite ale respectivului și încă 65.000 de lei acestuia în iunie 2015 pentru același lucru. În martie 2016, de rămas bun, Vamvu îi dă afaceristului alți 45.000 de lei tot pentru închirierea echipamentelor în cauză, adică pentru un buldoexcavator și o autobasculantă.

deastely prest173.000 de lei, în contul lui Delu
Pentru închirierea unui buldoexcavator, patronul SC DEASTELY PREST SRL, primește de la același Vamvu, două contracte barosane, toate pe o negociere la o cafea. În 2014, Delu o pune de un contract, de 80.000 de lei pentru închirierea utilajelor firmei ca în noiembrie 2015 să mai pupe unul de 93.359 de lei, pe același considerent. Firma din Poienari trebuie să execute, în acest caz, lucrări de proiectare și execuție la stația de epurare de la Dumbrăveni.

pfa danescu daniel110.000 de lei pentru un PFA, cel al lui Dan Dănescu
Vamvu îi dă două contracte și lui Daniel Dănescu, care deține un PFA în Târgu-Jiu. Pentru măsurători topografice și schițe cadastrale, primăria semnează două contracte în aceeași zi, 22 octombrie 2015, cu persoana respectivă, unul de 30.000 de lei și altul de 80.000.

borchen borchen prodBorchen SRL Bumbești-Jiu, cado’ 75.000 de lei
Firma unui amic de-al lui nea’ Puiu, patronul de la BORCHEN PROD din Tetila, Alexandru Boar, pune și el mâna pe o părtică din bugetul comunei Crasna. Este vorba despre lucrarea privind construirea grupului sanitar de la căminul cultural din Dumbrăveni, care i-a adus patronului 46.680 de lei, asta în octombrie 2015, în timp ce pentru împrejmuirea căminului, firma mai primește peste 28.900 de lei, în septembrie 2015. Aceeași firmă mai încasează în 2014, alți 69.932 de lei pentru reabilitarea bazinului de alimentare cu apă din satul Drăgoiești, evident, pe celebra, negociere directă. Firma lui Boar a prestat, de altfel, alături de cea a lui Puiu Diaconescu la mobilarea căminului cultural din Padeș, 2011-2012. De aici și legătura de afaceri și prietenie dintre cei doi.

dacogor forestVărul primarului ia și el o bucată din ciolan
Patronul DACOGOR FOREST SRL din Crasna, Băluță Grigore, vărul primarului Vamvu, ia și el o ciosvârtă din bugetul comunei, mai ales că, cel care îl împarte este chiar ruda sa. Respectivul semnează astfel, în martie 2016, un contract de 82.801 de lei cu Primăria Crasna, prin negociere directă, pentru refacerea acoperișului la blocul de locuințe din Cărpiniș, după ce, în septembrie 2015, mai pusese mâna pe încă un contract de 85.887 de lei pentru reparațiile ce trebuiau făcute la școlile Cărpiniș, Dumbrăveni și Radoși.
Băluță este chiar fostul președinte al organizației PNL Crasna, în prezent vicepreședinte al acesteia, și cumnat al consilierei locale Ofelia Dosan, propulsată în acest organism pe vechiul USL.
Lucrările efectuate ineficient de firma lui Băluță le oferă totuși, membrilor acestei familii și acoliților lor, banii necesari pentru achitarea unor vacanțe costisitoare în însorita Franța.

Aceste lucrări, prezentate mai sus, sunt doar o parte dintre așa-zisele investiții făcute de primarul Aurel Vamvu, actual candidat PNL la primăria localității, în interesul cetățenilor din comună, și doar în ultimul mandat! Banii publici au trecut toți prin pixul primarului și s-au dat afaceriștilor menționați, cu buna știință a șefului administrației locale, cu siguranță, pentru ca o parte să revină la cel care a aprobat acordarea lor. Doar astfel se explică vila ridicată de primar în acest mandat, aranjată în interior ca la carte și anexa din spatele locuinței, care este aproape la fel de mare ca și casa. De altfel, în fața imobilului, pentru a-și arăta mândru proprietatea, Vamvu a amplasat un panou, lucru interzis de legea electorală, pe care tronează doar afișele sale și ale candidaților PNL la Consiliul Local. Nimeni nu a luat o măsură pentru amendarea primarului, deși biroul electoral de circumscripție ori poliția se putea autosesiza în acest caz.
Anamaria Stoica

1 COMENTARIU

  1. Toti excrocii si blatistii sau adunat in PNL . Pacat de acest prtid istoric infiltrat de toti ciripitorii la Securitate si pesedisti notorii in frunte cu Valceanu si Grivei .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here