Bugetele spitalelor sunt nesatisfăcătoare

319

cas gorj nou (1)La sfârşitul săptămânii trecute, managerii spitalelor din judeţul nostru s-au întâlnit cu reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj şi au aflat ce sume sunt alocate unităţilor pe care le conduc. Niciunul dintre directori nu s-a arătat mulţumit de bugetul primit şi toţi speră într-o rectificare bugetară.

La întâlnirea cu reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj toţi managerii spitalelor au mers încrezători, sperând că vor primi măcar bugetele minime pe care şi le calculaseră pentru a putea face faţă cheltuielilor. Din nefericire, sumele primite sunt mai mici, directorilor unităţilor spitaliceşti revenindu-le dificila sarcină de a se descurca în condiţiile actuale, cu un buget diminuat. Speranţele tuturor stau acum în rectificarea bugetară.

Spitalul din Novaci aşteaptă rectificarea

IMG_3126Eufimia Dumitrescu, managerul Spitalului Orăşenesc Novaci şi-a făcut calculele de ceva timp, în privinţa banilor ce i-ar fi necesari pentru ca activitatea să se desfăşoare în condiţii optime la unitatea pe care o conduce. Vineri, la şedinţa de la CJAS Gorj a primit un buget mai mic decât cel estimat. Deşi înţelege că nu e vina nimănui această situaţie şi că trebuie să se descurce în condiţiile date, directoarea Spitalului Novaci speră să vină cât mai repede rectificarea bugetară. „Am primit bugetul. Nu este satisfăcător, dar ni s-a promis o rectificare la 1 iulie. Sperăm să ne descurcăm cu aceşti bani; în următoarele două luni bugetul e corespunzător, să vedem după această perioadă cum ne vom descurca. Totuşi, ne punem speranţele în rectificare, pentru că ea s-a făcut în fiecare an şi ni s-a promis şi de această dată şi sperăm să vină, pentru că altfel va fi grav”, explică Eufimia Dumitrescu, managerul Spitalului Orăşenesc Novaci.

Puţin peste 22 de miliarde la Spitalul Turceni

AMB 2Spitalul Orăşenesc Turceni a primit un buget cu care nu ar putea funcţiona dacă nu ar veni rectificarea. „Am primit puţin peste 22 de miliarde; am înţeles că va fi şi o rectificare şi că aceasta va fi pe plus. În fiecare an a venit rectificare şi sperăm să o primim şi de această dată. Bugetul primit acoperă 54% din ce se face acum în spital, raportându-ne la anul trecut şi probabil că vom face mai multe servicii decât anul trecut , deoarece a crescut şi adresabilitatea, primind şi pacienţi de la Strehaia, unde s-a închis spitalul. Mai mult decât atât, anul acesta avem şi Radiologia şi secţia de ORL, pe care anul trecut nu le aveam”, a mărturisit Mihaela Ceană, managerul Spitalului Orăşenesc Turceni. Din fericire, spitalul din Turceni beneficiază de sprijinul autorităţilor locale, în administrarea cărora se şi află, directoarea unităţii spunând că de fiecare dată când a cerut ajutorul la Primăria Turceni şi a prezentat argumentele de susţinere a cerinţelor, i s-a oferit ce a cerut.

La Spitalul Dobriţa cheltuielile se reduc la maxim

spitalul dobritaConducerea Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu (Spitalul Dobriţa) se află într-o situaţie delicată. Bugetul alocat de CJAS Gorj este mai mic decât cel de anul trecut, şi acela fiind insuficient. „S-a discutat de principiu la CJAS; nu avem ceva concret, dar pot să vă spun că bugetul de anul acesta este ceva mai mic decât cel de anul trecut, care nu a fost suficient. Anul acesta cu siguranţă va fi şi mai greu să ne descurcăm. O să mergem pe reducerea la maxim a cheltuielilor şi vom vedea ce se mai poate face”, a declarat Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu. Spitalul Dobriţa a fost încadrat în categoria V în cadrul procesului de clasificare a spitalelor, ierarhizarea pe ultima treaptă aducându-i din start o diminuare a bugetului.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă se fac calcule

Nici Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu nu a primit un buget pe măsura nevoilor sale. Deja economiştii SJU lucrează la împărţirea banilor alocaţi şi încearcă sa calculeze totul de aşa natură încât să se poată descurca şi activitatea spitalului să se desfăşoare în codiţii bune. „Urmează să definitivăm bugetul. Deocamdată aşteptăm desfăşurătorul să vedem cum îl împărţim. Spitalul Judeţean este o unitate mare şi este foarte mult de calculat. În plus trebuie să fim atenţi să ne încadrăm în cei 70% cheltuieli de personal, pentru că altfel vom fi sancţionaţi”, a spus Constantin Pălivan, director medical şi purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Rectificarea bugetelor spitalelor gorjene este aşteptată de către toţi directorii, fiecare făcându-şi calcule şi încercând să se descurce, deocamdată, cu sumele primite, urmând ca după 1 iulie, după rectificare, să se apuce de noi calcule pentru a împărţi cât mai bine banii primiţi. Vom reveni cu amănunte.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here