Buget de 2 mii de miliarde lei vechi pentru Târgu-Jiu

240

Consilierii locali târgujieni au aprobat ieri, în cadrul unei şedinţe extraordinare, bugetul pe anul 2015 al municipiului Târgu-Jiu. Hotărârea privind aprobarea bugetului, a programului de investiţii şi a programului acţiunilor edilitar-gospodăreşti pe anul curent, a fost votată în unanimitate de consilierii municipali.

Pentru 2015, Primăria Târgu-Jiu pune la bătaie un buget de aproximativ 2 mii de miliarde lei vechi, din care, cea mai mare sumă de circa 640 de miliarde lei vechi, va merge pe investiţii în municipiu.
“Valoarea totală a bugetului se ridică la aproximativ 2 mii de miliarde de lei vechi din care suma cea mai mare este pentru investiţii circa 640 miliarde. Din aceşti bani, aproape 300 de miliarde lei vechi sunt fonduri europene şi guvernamentale atrase, restul fiind sume de la bugetul local. De asemenea, mai avem alocată o sumă de circa 320 miliarde pentru lucrările de gospodărire a oraşului, şi alte 60 de miliarde lei vechi pentru un program de reparaţii, igienizări şi investiţii la unităţile şcolare. Restul până la 2 mii de miliarde lei vechi sunt banii alocaţi pe alte diferite activităţi ale Primăriei municipiului Târgu-Jiu”, a declarat Florin Cîrciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu.
Acesta a adăugat că la bugetul pe anul 2015 s-a lucrat intens, iar săptămâna trecută s-a făcut chiar şi o simulare: “Mulţumesc tuturor consilierilor pentru interesul manifestat ca programele de lucru să fie bine întocmite, în concordanţă cu cerinţele cetăţenilor şi ale oraşului, şi de asemenea, le mulţumesc pentru implicarea şi pentru răbdarea pe care au avut-o astfel încât în şedinţa de consiliu să aprobăm bugetul în câteva minute. S-a lucrat foarte mult pe aşezarea bugetului, a programelor; s-a făcut chiar săptămâna trecută o simulare la care au participat toţi consilierii şi specialiştii din primărie. Sper ca pe parcursul anului 2015 să colectăm într-un procent cât mai mare bani de la populaţie şi, nu se supără nimeni, dacă reuşim ca peste cei 300 de miliarde lei vechi pe care îi avem prin fonduri europene să atragem mai mulţi”.

Cheltuieli pe diverse capitole
În proiectul de buget pe 2015 sunt prevăzute cheltuieli totale de 239.611 mii lei. Dintre acestea enumerăm cheltuieli precum: cheltuieli de personal şi materiale pentru salariaţii Primăriei municipiului Târgu-Jiu – 18.000 mii lei, burse în învăţământ – 1.000 mii lei, cultură, recreere şi religie – 7.070 mii lei, subvenţie Teatrul “Elvira Godeanu” – 1.800 mii lei, asigurări şi asistenţă socială – 11.818 mii lei, cheltuieli cu indemnizaţiile însoţitorilor persoanelor cu handicap – 3.104 mii lei. De asemenea, vor merge sume importante către următoarele societăţi: Aparegio Gorj – 1.800 mii lei şi Transloc – 8.460 mii lei. În bugetul pe anul curent, Primăria Târgu-Jiu a prevăzut şi rambursări de credite în sumă de 6.895 mii lei.

Acţiuni edilitar-gospodăreşti de 20 milioane lei
Şi programul acţiunilor edilitar-gospodăreşti pe 2015 este unul laborios. Astfel, 5 milioane de lei noi vor merge în acest an pe lucrări de reparaţii şi întreţinere străzi şi trotuare din municipiul Târgu-Jiu, 595.000 lei vor fi cheltuieli cu întreţinerea şanţurilor şi rigolelor, 530.500 lei vor merge pe întreţinerea sistemului rutier şi montarea de indicatoare de orientare, peste 3 milioane de lei vor merge pe serviciile de salubritate, 500.000 lei vor merge pe ecarisaj şi întreţinerea padocului din subordinea autorităţii locale târgujiene, 2.850.500 lei vor fi cheltuiţi pe amenajare şi întreţinere de zone verzi, 70.000 lei vor fi investite în dezinsecţii şi deratizări, iluminatul public va atrage în acest an cheltuieli de aproape 5 milioane de lei, circa jumătate de milion de lei va merge pe dotări cu mobilier urban, 970.000 lei vor fi investiţi în reparaţia locurilor de joacă, a mobilierului urban şi a confecţiilor metalice diverse, 46.000 lei vor merge pe consumabile şi reparaţii utilaje, iar suma de 230.000 lei a fost propusă pentru cheltuieli diverse. Drept urmare, acţiunile edilitar-gospodăreşti pe 2015 vor costa Primăria Târgu-Jiu aproape 20 milioane de lei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here