Bucurie fără margini pentru copii cu dizabilități din Gorj

570

Peste 150 de copii cu diverse graduri de dizabilități, școlarizați la Centrul pentru Educație Incluzivă din Târgu-Jiu, au mers, ieri, la munte într-o excursie de o zi. Mulți dintre ei s-au putut bucura pentru prima dată de pârtia de la Rânca, unde au putut să se dea cu săniile în voie, fără să îi deranjeze cineva. Șeful cabanierilor de aici, Constantin Pănescu, s-a implicat în buna organizare a excursiei respective, pensiunea sa oferindu-le celor mici și un prânz gratuit, meniul fiind bazat pe ciorbă, friptură și desert. Pentru copii masa a contat mai puțin, mult mai important fiind faptul că au putut să ajungă la munte pentru prima dată în viața lor. “E de-a dreptul minunat. Nu am fost niciodată la munte, nu ne-am dat cu sania până acum. Pentru noi iarna nu era ca pentru ceilalți copii. Ne bucurăm nespus de mult că am putut veni aici”, a spus unul dintre copiii ajunși în Rânca. Mulți dintre copii au venit împreună cu părinții lor, iar cei care sunt în grija statului au fost supravegheați de către profesori pentru ca pe pârtie să nu se întâmple incidente.
Directorul CEI Târgu-Jiu, Nicu Baiu, spune că decizia de a-i duce pe copii la munte, indiferent că sunt cu sau fără părinți, a fost luată după ce, la o oră de limba română despre “Iarna pe uliță” discuțiile au dus la aflarea unui adevăr dureros. Cei mai mulți dintre copii nu se dăduseră niciodată cu sania și, ca urmare, nu aveau nicio experiență de acest gen pentru a putea povesti ceva la ora respectivă. Fiind copii cu probleme speciale chiar și să vorbească despre o sanie era un lucru greu de imaginat. Ieșirea la munte a fost un bun prilej pentru cei mai mulți dintre ei pentru a învăța cum să se distreze împreună într-o asemenea situație. “Noi am aflat că mulți dintre ei nu s-au dat cu sania vreodată și ne-am gândit să le oferim această bucurie, mai ales că nu știm cât va mai fi vremea foarte bună. E o activitate educativă din care sperăm ca toată lumea să aibă de câștigat. Ne străduim să le creăm cele mai bune condiții pentru că au nevoie de afecțiunea noastră, de sfaturile noastre, să își dezvolte niște aptitudini de socializare, de întrajutorare, de a folosi anumite echipamente, cum e chiar sania”, a declarat directorul Nicu Baiu.
20170302_104424Copiii au fost transportați la Rânca de patru autocare pentru care au fost obținute aprobările de rigoare ca să poată urca la munte. Până ieri exista o restricție care le interzicea acestora accesul pe munte. Ion Tudor, șeful Secției Drumurilor Naționale Gorj, prezent în stațiune, spune că acum lucrurile au fost reglementate în așa fel încât autocarele să poată urca până în Rânca fără vreo restricție. “Condițiile de drum au fost foarte bune, în unele zone am acționat preventiv cu material antiderapant. Ne bucurăm și noi de bucuria copiilor. Noi am propus ca de azi să se ridice restricția de 5 tone de acces pe DN 67 C până în stațiunea Rânca. La comandamentul IPJ Gorj noi am făcut această propunere și a fost acceptată, dar drumul pe Transalpina dintre Rânca și Obârșia Lotrului rămâne pe mai departe închis”, a menționat Tudor.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.