BUCURIA VIEȚII – prin Dialog

2423

Întâlnirea inedită de la C.N.G.Coșbuc între profesori de filosofie, artiști și poeți a marcat un eveniment cultural – ,,Ziua mondială a Filosofiei” ajuns la cea de-a 14-a ediție.
Tema propusă pentru dezbatere ,,Influențe ale artei asupra psihicului uman în vreme de pandemie” de către profesoara de filosofie Constantina Negrea și invitata de onoare artista, Claudia Mandi, a generat o stare de spirit cu totul deosebită chiar în mediul online. Prezenți alături de noi s-au aflat o parte dintre profesorii de filosofie ai județului Gorj, directoarea C.N. ,,George Coșbuc”, Păuna Rodica, inspectorul de specialitate Negrea Nicolae și elevii iubitori de artă și frumos, discipoli prețioși ai instituției noastre. Fascinați cu toții de albumul artistei CLAUDIA MANDI, album în care accentul cade pe trupul și mintea umană, pe evadarea acestora dincolo de spațiu și timp, pe zborul SINELUI către libertatea și liniștea deplină, către lumina DIVINĂ colorată în fel și chip, în funcție de cunoașterea pe care o întrevede ființa. Pentru că „zborul” reprezentat de artista noastră este zborul lui Icar, este zborul „sufletului nemuritor” din dialogurile platoniciene, sau zborul izvorât din necesitatea organică a cunoașterii și evadării dintr-un mediu ostil, bolnav, pandemic, uneori despiritualizat. Fascinată peste măsură de picturile ei, Antonia Latu, una dintre elevele de excepție ale Colegiului Național ,,George Coșbuc”, premiată la nenumărate concursuri și olimpiade din spectrul științelor umaniste, a intrat într-un dialog spectaculos cu artista, alături de colegii ei (Diana Oprea, Diana Stoian, Ianos Alexandru, Ela Codiță), toți membri ai clubului de Lectură sau Argumentare și olimpici la una din disciplinele umaniste, adresând întrebări pe care artista le-a apreciat ca extrem de profesioniste și care s-au ridicat la nivelul celor puse de reporterii occidentali, în periplul ei prin Europa, unde expozițiile ei au avut succes deplin. „Mai avem organ pentru frumusețe? Ne putem educa să ni-l recuperăm? Putem interpreta situația în care ne aflăm ca pe o tragere de mânecă? Vom ajunge poate la liman transfigurați? Ne puteți livra câteva repere inaugurale pentru studiul artei greco-romane? Frumusețea va salva lumea?”Au generat sesiuni după sesiuni pe Zoom, pentru că atât elevii, cât și artista erau de neoprit, iar granița dintre ei marcată de ecranele negre ale erei tehnologizate până la refuz, păreau aproape invizibile.Acestui dialog dintre elevi și artistă i-a urmat un „film” în care elevii au devenit ,,actori”, interpretând replici salvatoare din filme și cărți de referință „Dragoste în vreme de holeră”, „Ciuma” etc. Ianoș Alexandru și Denia Codiță au trezit spectaculos auditoriul prin poeziile pe care le-au recitat teatral.
Prezentarea power point realizată de Maria Cernăianu și echipa ei, a adus în scenă o serie de „expresii emoționale” culese de la persoane de excepție din domeniul artei, pentru a ne reaminti că nu trebuie să ne pierdem speranța și că este necesară o simulare, măcar mecanică, a stărilor afective, acum, în izolare, pentru a nu ne simți neputincioși și săraci, când totul va lua sfârșit.Da, frumusețea va salva lumea, iar noi vom supraviețui prin artă, poezie, filosofie, film, teatru și prin reprezentările oamenilor iubitori de frumos.
Avem nevoie de o reactivare a SINELUI DIVIN și de DINAMIZAREA, chiar și forțată de ecrane, a relațiilor interumane pentru a traversa această perioadă, în care trupurile noastre nu-și mai încap în sine de conștientizarea iminentă a morții și totodată de freamătul și exaltarea VIEȚII. În aplauze online și felicitările adulților, minunații noștri discipoli au părăsit scena, cu lumină și speranță pentru VIAȚA care va învinge.Mulțumiri și felicitări elevei Ela Codiță, președinta Departamentului de educație, pentru organizarea tehnică!
PROF.CONSTANTINA NEGREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.