Bucur, aşteaptă banii de la CEDO

322

Fostul deputat PRM de Gorj, fost căpitan SRI, Constantin Bucur aşteaptă despăgubirile de 20.000 de euro, primite de la CEDO, după ce a fost condamnat pentru că a făcut publice interceptări SRI ale unor convorbiri telefonice.

Constantin Bucur, Mircea Toma şi fiica acestuia din urmă, Sorana, au sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, în 11 noiembrie 2002, fiind reprezentaţi de Monica Macovei şi Dan Mihai. Fostul căpitan din Serviciul Român de Informaţii (SRI) a reclamat încălcarea dreptului său la liberă exprimare, prin condamnarea sa (la doi ani de închisoare cu suspendare în 20 octombrie 1998 – n.r.) pentru divulgarea unor informaţii clasate “strict secret”, arată CEDO. Totodată, Bucur a reclamat încălcarea dreptului la un proces echitabil în cazul său. Bucur a fost judecat pentru încălcarea Legii privind siguranţa naţională după ce, în conferinţa de presă a PRM din 13 mai 1996, el a făcut publice înregistrări de convorbiri telefonice ale unor personalităţi politice şi din media, efectuate de SRI, semnalând că a constatat o serie de nereguli în activitatea Serviciului.
Ceilalţi doi reclamanţi, Mircea Toma, care făcea parte din echipa de redacţie a publicaţiei Academia Caţavencu şi fiica sa, Sorana Toma, au invocat încălcarea dreptului la viaţă privată şi de famile prin interceptarea ilegală a convorbirilor lor telefonice şi păstrarea înregistrarilor de către SRI. Una dintre casetele cu înregistrări ale convorbirilor telefonice interceptate de SRI, date publicităţii de Bucur, conţinea o discuţie dintre soţia şi fiica lui Mircea Toma, mai arată CEDO.
Cei trei s-au plâns şi de încălcarea dreptului la un remediu efectiv în urma acţiunilor lor în instanţele din România.
CEDO a constatat că în cazul lui Bucur au fost încălcate articolele 10 – libertatea de exprimare – şi 6 – dreptul la un proces echitabil – din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, dispunând ca acestuia să îi fie plătită suma de 20.000 de euro, cu titlul de prejudiciu moral. Ceilalţi doi vor fi şi ei despăgubiţi cu câte 7.800 de euro. Statul român mai trebuie să plătească 7.955 de euro celor trei reclamanţi, drept cheltuieli de judecată.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here