Brutării din Târgu-Jiu și Motru, luate la verificat! O unitate, cu activitatea închisă pentru o lună de zile!

889

Trei brutării și un magazin alimentar din Târgu-Jiu și Motru s-au ales cu sancțiuni în valoare de 21.200 de lei, în urma unor verificări efectuate de inspectorii sanitari-veterinari. Totodată, activitatea unei brutării a fost suspendată pentru 30 de zile ca urmare a multiplelor deficiențe constatate de către echipele Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj.

În cursul ultimei săptămâni, echipele DSVSA Gorj au efectuat controale și verificări tematice și fizice în unități supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor din localitățile: Albeni, Bengeşti-Ciocadia, Bălăneşti, Bumbeşti-Jiu, Bumbeşti-Piţic, Drăguţeşti, Logreşti, Motru, Muşeteşti, Novaci, Peştişani, Polovragi, Rovinari, Runcu, Schela, Scoarţa, Stăneşti, Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Jiu, Turceni, Turcineşti, în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor.Controalele efectuate au constat în: verificarea modului de asigurare a conformităţii cu cerințele prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională în vigoare, în unități supuse supravegherii și controlului, în baza instrucţiunilor transmise de A.N.S.V.S.A., pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare şi a oricăror altor aspecte de igienă și siguranță alimentară – 131 controale; s-a desfăşurat în continuare acţiunea de efectuare a controalelor comune cu DSP Gorj şi ITM Gorj, dispuse de Instituţia Prefectului pentru verificarea aplicării şi respectării măsurilor de prevenire a contaminării cu SARS-CoV-2; efectuarea de controale tematice în unităţi de alimentaţie publică ce desfăşoară activităţi de preparare şi comercializare a produselor alimentare către consumatorul final în perioada stării de alertă, prin modalităţi care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum cele de tip servire la pachet, livrare la client etc.; efectuarea de controale tematice privind etichetarea şi trasabilitatea cărnii de porc şi produselor din carne de porc provenite din comerţul intracomunitar; verificarea în vederea înregistrării/autorizării a 11 obiective supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor; prelevarea a 8 probe din produse alimentare, apă tehnologică (reţea proprie) şi ambalaje, pentru determinarea unor parametri microbiologici.,,De asemenea, au fost verificate șapte exploatații aflate pe raza C.S.V.A. Schela și C.S.V.A. Turcinești, în ceea ce priveşte respectarea cerinţelor legale privind encefalopatia spongiformă bovină (ESB), gestionarea subproduselor de origine animală (SNCU) şi respectarea interdicţiei de furajare de către administratorii exploataţiilor de bovine. În urma verificărilor efectuate, au fost avertizați verbal, conform O.G. 2/2001, doi dintre proprietari de exploatații din comuna Schela și doi proprietari din comuna Turcinești, pentru înstrăinarea animalelor din exploatații fără anunțarea medicului veterinar”, a declarat Sorin Ștefănescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.

Ordonanță de închidere pentru 30 de zile
În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale în cuantum de 21.200 de lei la unități din Motru și Târgu-Jiu, precum și o ordonanță de suspendare a activității. ,,Ca urmare a celor depistate la fața locului în timpul controlului efectuat de către echipele noastre, am dispus aplicarea unei ordonanţe de suspendare a activităţii pentru o perioadă de 30 zile la o brutărie, pentru următoarele constatări: tavanele prezintă urme de infiltraţii şi fum, plăcile de faianţă de pe pereţi sunt parţial desprinse/degradate; cabluri neprotejate; corpuri de iluminat degradate şi neigienizate; aparatura frigorifică cu zone de rugină şi neigienizată corespunzător; anumite spaţii sunt neigienizate; chiuvetele nu prezintă facilităţi igienice pentru spălarea şi uscarea mâinilor; starea generală de igienă a unităţii este necorespunzătoare. De altfel, la un magazin alimentar am aplicat o amendă de 1.200 de lei pentru manipularea produselor congelate din carne de pasăre, la comercializarea către consumatorul final, fără utilizarea mănuşilor de protecţie sanitară a produsului. Și o altă brutărie a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 10.000 de lei pentru neetichetarea pâinii albe feliate ambalate şi pentru comercializarea acesteia fără etichetă, încălcând astfel prevederile Reg. (CE) nr. 1169/2011 si H.G. nr. 106/2002. Totodată, o altă amendă tot de 10.000 de lei a fost aplicată unei alte britării pentru: lipsa facilităţilor igienice la chiuvete; paviment neigienizat, cu acumulări de murdărie în unele zone ale spaţiului de producţie; unele navete pentru pâine nu erau igienizate adecvat; deficienţe documentare privind înregistrările generate de procedurile HACCP”, a precizat directorul executiv al DSVSA Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here