Activitatea unei exploatații profesionale din comuna Prigoria și a unei brutării din municipiul Târgu-Jiu a fost sistată de către echipele de inspectori sanitari-veterinari, în urma depistării mai multor deficiențe la cele două unități.
În cursul ultimei săptămâni, echipele de control din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj au efectuat controale și verificări tematice și fizice în unități supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor din localitățile: Baia de Fier, Bălești, Brănești, Bengeşti-Ciocadia, Crasna, Cătunele, Drăguțești, Motru, Muşeteşti, Novaci, Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Jiu, Plopșoru, Samarinești, Turburea, Prigoria, Vladimir, în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor. Controalele efectuate au constat în: verificarea modului de asigurare a conformităţii cu cerințele prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională în vigoare, în unități supuse supravegherii și controlului, în baza instrucţiunilor transmise de A.N.S.V.S.A., pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare şi a oricăror altor aspecte de igienă și siguranță alimentară – 152 controale; efectuarea de controale tematice în unităţi de alimentaţie publică ce desfăşoară activităţi de preparare şi comercializare a produselor alimentare către consumatorul final în perioada stării de alertă, prin modalităţi care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum cele de tip servire la pachet, livrare la client etc.; efectuarea de controale tematice pentru verificarea activităţilor de preparare, servire şi consum de produse alimentare în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor unităţilor de alimentaţie publică (terase); efectuarea unor controale tematice în unități de alimentație publică privind măsuri de diminuare a prezenței acrilamidei în cartofii tratați termic prin coacere/prăjire. Potrivit lui Sorin Ștefănescu, directorul executiv al DSVSA Gorj, în timpul controalelor efectuate în această perioadă s-au constatat neconformități pentru care s-au aplicat mai multe sancțiuni contravenționale conform HG 985/2005. Mai precis, s-a aplicat o amendă în valoare de 10.000 de lei într-un laborator de patiserie–cofetărie din Turceni, pentru existența unor materii prime fără elemente de identificare, cu reținerea oficială a 12 kilograme de șuncă presată și a unui kilogram de cașcaval, dar și o altă amendă tot de 10.000 de lei la un snack-bar din municipiul Târgu-Jiu pentru nerespectarea cerințelor privind etichetarea materiilor prime. De asemenea, inspectorii sanitari-veterinari au dispus aplicarea unei ordonanțe de suspendare a activității într-o brutărie din municipiul Târgu-Jiu pentru următoarele deficiențe: neîntreținerea utilajelor și echipamentelor, absența facilităților de spălare și uscare igienică a mâinilor personalului, absența unui circuit al navetelor, paviment degradat.Totodată, o ordonanță de suspendare temporară a livrării laptelui dintr-o exploatație non-profesională din comuna Prigoria pentru: lipsa evidențelor care să ateste supunerea întregului efectiv de vaci de lapte acțiunilor sanitare veterinare; utilizarea recipientelor din plastic nedestinat sectorului alimentar, lipsa înregistrărilor privitoare la asigurarea temperaturii de răcire a laptelui (6 grade); expirarea valabilității analizelor medicale care atestă starea de sănătate a proprietarului.
Izabella Molnar