Brazi “ilegali”, confiscaţi de către Direcţia Silvică

123

Direcţia Silvică, în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj, a confiscat în această perioadă peste 50 de brazi de Crăciun. Zone cu nereguli au fost Piaţa Mare din Târgu-Jiu şi pe raza Ocolului Silvic Runcu. De asemenea în zona Tismanei au fost găsiţi abandonaţi 15 bucăţi de brad. Persoanele depistate că nu au actele necesare pentru transport sau comercializare a brazilor de Crăciun, ajung să suporte amenzi usturătoare pe lângă faptul că li se va şi confisca marfa.

În această perioadă se realizează controale intense pe drumurile judeţene, naţionale ce străbat judeţul Gorj. Scopul acestor controale sunt pentru prevenirea transportului dar şi pentru comercializarea ilegală a brazilor de Crăciun, nemarcaţi cu sigiliul – crotaliu, prevăzut de normele legale. În urma verificărilor au fost depistate mai multe persoane care comercializau brazi nemarcaţi cu sigiliu – crotaliu prevăzut de normele legale. “Au fost confiscaţi un număr de 54 de bucăţi, special brad în urma controalelor efectuate de către Inspectoratul de Poliţie Gorj, şi Direcţia Silvică Gorj pe drumurile naţionale şi judeţene, acţiunea derulându-se în continuare. Au fost depistate în trafic persoane care transportau brazi de Crăciun fără a avea documente legale. Şi în Piaţa Mare din Târgu-Jiu au fost confiscaţi 20 de brazi conform Legii 171, amenda aplicată fiind în valoare de 2000 de lei. Brazii confiscaţi se valorifică, în condiţii legale de către Direcţia Silvică Gorj. 19 bucăţi de brad au fost confiscate pe raza ocolului silvic Runcu şi 15 bucăţi au fost găsite abandonate la Tismana. În total 54 de bucăţi”, a precizat Ovidiu Cârstoc, şeful Direcţiei Silvice Gorj.

Preţul brazilor variază în funcţie de înălţimea dorită
Sărbătorile de iarnă se apropie, motiv pentru care silvicultorii din cadrul Direcţiei Silvice Gorj au dat deja spre vânzare peste 900 de brazi de Crăciun. Potrivit conducerii Direcţiei Silvice Gorj preţurile sunt între 27 de lei pe bucată pentru un brad între 0,7 şi 1,30 metri şi 45 de lei pentru unul între 2 şi 3 metri. Brazii peste 3 metri sunt pentru comenzile speciale. Cei care se valorifică pentru populaţie de la 0,70 până la 1,30 metri sunt 27 de lei cu TVA la Ocolul Silvic şi 35 de lei cu TVA la Centrul de fructe Preajba. Cei de la 1,31 metri până la 2 metri sunt 34 de lei cu TVA la depozitul Ocol şi 40 de lei la depozitul Preajba iar cei de între 2 şi 3 metri sunt 40 de lei la Ocol şi 45 la Centrul de Fructe. Ocoalele silvice de unde pot fi comercializaţi brazi de Crăciun, în afară de unitatea din Târgu-Jiu, sunt cele din Padeş, Tismana, Runcu, Novaci şi Polovragi.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here