Simpozionul Naţional Brâncuşiana 2014 a debutat ieri, la Târgu-Jiu. Evenimentul marchează 138 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi. Autorităţile locale şi judeţene au primit cum se cuvine oaspeţii, participând cu mare interes la prezentările ştiinţifice susţinute de aceştia. Evenimentul continuă şi astăzi.
Brâncuşiana 2014, manifestarea aniversară organizată de către Consiliul Local şi Primăria Târgu-Jiu, Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, cu ocazia împlinirii a 138 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi a început miercuri. În Sala Maură a Prefecturii Gorj au ajuns, ieri dimineaţă, oameni de cultură, brâncuşologi şi alţi specialişti. Autorităţile i-au întâmpinat cum se cuvine, vorbindu-le, în deschiderea evenimentului, despre Brâncuşi şi despre operele sale. Alin Văcaru, prefectul judeţului Gorj a spus că „fie că vorbim despre Coloana Infinitului, Poarta Sărutului sau Masa Tăcerii, toate aceste opere dau o notă aparte oraşului, iar cei care l-au vizitat pentru prima oară, cu siguranţă au revenit. Când vorbim despre Constantin Brâncuşi nu putem să nu ne referim la uriaşa sa personalitate sau la viziunea sa creatoare. De aceea, suntem onoraţi astăzi să îl omagiem la 138 de ani de la naşterea părintelui sculpturii moderne. Avem datoria să preţuim şi să promovăm aceste bogăţii pe care ni le-a lăsat”.
Ion Călinoiu: „Ansamblul va fi înscris în UNESCO, unde îi e locul”
Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, le-a vorbit celor prezenţi despre titanul Constantin Brâncuşi, dar şi despre operele sale, amintind, cu această ocazie, că Ansamblul Monumental va fi inclus în Patrimoniul UNESCO, acolo unde îi este locul, dată viind valoarea sa. „Constantin Brâncuşi spunea că nu vom fi niciodată destul de recunoscători pentru pământul care ne-a dat totul. În egală măsură pot spune că nici noi, gorjenii, nu vom putea fi destul de recunoscători pentru tot ce ne-a lăsat Constantin Brâncuşi, dar suntem obligaţi să încercăm, obligaţi de însăşi moştenirea pe care ne-a lăsat-o titanul din Hobiţa aici, la Târgu-Jiu. Marcăm 138 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi şi cred că am făcut paşi importanţi pentru a promova şi valorifica această moştenire. Ansamblul este la un pas de a fi înscris în patrimoniul UNESCO, iar eforturile de a-l pune aici, unde îi este locul, sunt pe măsura valorii sale. Totodată, Brâncuşi este un element de bază în strategia de dezvoltare a judeţului Gorj. Brâncuşiana este unul din paşii pe care îi facem pentru a vedea şi a ajunge cât mai departe”, a menţionat Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj.
Muzeu Constantin Brâncuşi, la Târgu-Jiu
Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu le-a spus participanţilor la Brâncuşiana că vom avea un Muzeu Constantin Brâncuşi, care va funcţiona lângă Muzeul de Artă din Târgu-Jiu. „Ne bucurăm să avem oaspeţi atât de importanţi la simpozion. Prin prezentările făcute de aceştia se aduce un plus de valoare în ceea ce priveşte studiul vieţii şi operei marelui sculptor Constantin Brâncuşi. Sunt sigur că prin tot ce se prezintă, noi, cei de pe plan local, avem de învăţat, de reţinut, mai ales preocupările pe care noi le avem de a construi la Târgu-Jiu un muzeu Constantin Brâncuşi şi tot în clădirea respectivă să înfiinţăm un institut de cercetare a vieţii şi operei lui Constantin Brâncuşi. Lucrurile sunt destul de avansate în ceea ce priveşte construcţia unui muzeu Constantin Brâncuşi. Dacă Ministerul Culturii va fi de acord, acesta se va ridica lângă Muzeul de Artă din Parcul Central. Am considerat că poziţia din spatele Muzeului de Artă este cea mai apropiată de operele lui Brâncuşi şi poate veni în sprijinul turiştilor”, a mărturisit Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu.
Prezentări de valoare
Sesiunea de comunicări ştiinţifice din cadrul Simpozionului Brâncuşiana 2014 a conţinut prezentări deosebit de valoroase; au prezentat: acad. Mihai Şora, prof. univ. dr. Grigore Smeu, prof. univ. dr. Paul Rezeanu, Luiza Palanciuc, prof. dr. Ion Mocioi, prof. univ. dr. Florea Firan, cercetătorii Sorana Georgescu-Gorjan şi Matei Stîrcea-Crăciun, scriitorii Constantin Zărnescu, Lucian Gruia, Claudia Voiculescu, Viorica Răduţă, conf. univ. dr. Ion Popescu-Brădiceni, Monica Condan, prof. dr. Zenovie Cârlugea, artiştii plastici Vlad Ciobanu şi Ilie Berindei, Magda Buce Răduţ, Laurenţiu Puicin, Ştefan Stăiculescu, Petre Cichirdan, Mihai Sporiş. Moderatorul evenimentului a fost criticul de artă Pavel Şuşară.
Au fost organizate şi câteva expoziţii, cum ar fi: expoziţie de carte; expoziţie obiecte de artă populară; expoziţie de pictură şi sculptură a UAPR, Filiala Târgu-Jiu; expoziţie de carte Brâncuşi, organizată de Biblioteca Judeţeană Gorj.
Partea a doua, la Craiova
Simpozionul Naţional Brâncuşiana 2014 continuă astăzi, 20 februarie 2014. Astfel, începând cu ora 9:30 este programată deplasarea la Craiova; în intervalul orar 11-16, are loc vizita la Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii, Muzeul de Artă, Biserica Madona Dudu – locuri legate de biografia sculptorului Constantin Brâncuşi. Tot la Craiova va fi şi o expoziţie a artiştilor plastici membri UAPR, Filiala Craiova – Galeria Arta Craiova. La ora 16 se va pleca spre Târgu-Jiu.
Minodora Sucea