Brâncuși, ”titular” cu numărul 19 pe tricou, în proiectul ”Naționala Culturii”, derulat de FRF

832

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Federația Română de Fotbal și Artmark au lansat o expoziție specială: “Naționala Culturii”, o serie de tricouri din colecția „Euro 2024”, cu numele unor însemnați oameni de cultură. Special este faptul că fontul ce apare pe tricouri împtrumută liniile Coloanei Infinitului, celebra sculptură de la Târgu Jiu, creată de sculptorul gorjean Constantin Brâncuși.

Începând de luni, 15 ianuarie, tricourile sunt expuse la Galeriile Artmark – Palatul Cesianu-Racoviță, la adresa strada C.A. Rosetti numărul 5. Ulterior, în luna mai, acestea vor face parte dintr-o licitație caritabilă specială, din seria Licitațiilor de Fapte Bune. Banii adunați cu ocazia acestui eveniment vor fi donați unei cauze umanitare dedicate luptei împotriva abandonului școlar.
Cei unsprezece ale căror tricouri vor fi licitate în luna mai înaintea participării primei reprezentative la Campionatul European din Germania sunt: Mihai Eminescu (numărul 15), Constantin Brâncuşi (19), George Enescu (81), Nicolae Grigorescu (38), Nicolae Tonitza (86), Ştefan Luchian (1), Dimitrie Cantemir (26), Lucian Blaga (9), Mircea Eliade (13), Ion Luca Caragiale (30) şi Emil Cioran (8).

Scrisul de pe tricouri, cu motive brâncușiene
”Tricoul Echipei Naționale este același pe care tricolorii l-au purtat în preliminariile de anul trecut, la finalul cărora au obținut calificarea la Campionatul European, unde România revine după o pauză de 8 ani. Lansat în martie 2023, tricoul este conceput pentru a rezista la toate presiunile și provocările pe care suporterii le întâmpină, de la lacrimi și emoții până la minutele tensionate de la finalul meciurilor. Echipamentul poartă brâul tradițional, drept un simbol al valorilor care ne-au ținut uniți de-a lungul timpului și care ne vor face să mergem înainte cu încredere. Încă de la lansare a existat o legătură între tricou și cultura națională. Fontul folosit pentru personalizarea acestuia este în ton cu elementele tradiționale și împrumută liniile Coloanei Infinitului, celebra sculptură a lui Constantin Brâncuși, ca un simbol al iubirii infinite a suporterului român pentru echipa națională și a motivației tricolorilor de a le aduce acestora satisfacție”, se arată într-un comunicat al Federației Române de Fotbal.

Legătura dintre Hagi și Brâncuși
La lansarea expoziției, Miodrag Belodedici, membru în Comisia Tehnică a FRF, a declarat că această echipă naţională s-ar fi calificat la mai multe turnee finale ale culturii decât prima reprezentativă de fotbal a României. Totodată, el a precizat că şi-ar alege tricoul lui Mihai Eminescu, dar și că lui Gheorghe Hagi i s-ar potrivi cel inscripţionat cu numele lui Constantin Brâncuşi.
”Dacă este să aleg un tricou, aş alege tricoul cu numele lui Eminescu. El era mai finuţ, mai tehnic în exprimare să spun aşa… şi la fel eram şi eu ca jucător. Adică nu eram precum colegii mei Bumbescu sau Prodan, eu eram mai artist, dacă pot să spun aşa. Cred că tricoul cu Eminescu se va vinde cu cea mai mare sumă, dar şi Blaga, Cantemir sau Brâncuşi, care e un fel de Gheorghe Hagi, îl ştie toată lumea, atât în ţară, cât şi în străinătate”, a explicat Miodrag Belodedici.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.