Brâncuşi, omagiat la 56 de ani de la trecerea în eternitate

157

Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, Consiliul Local şi Primăria Târgu-Jiu, în parteneriat cu Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu”, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Gorj şi Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” au organizat, în zilele de 16 şi 17 martie 2013, Simpozionul Naţional „Brâncuşiana 2013”. Evenimentul dedicat comemorării a 56 de ani de la trecerea în eternitate a lui Constantin Brâncuşi a strâns la Târgu-Jiu nume sonore de cercetători, brâncuşiologi şi exegeţi ai operei brâncuşiene.

De 13 ani, municipalitatea îl comemorează, în luna martie, pe marele sculptor Constantin Brâncuşi. La 56 de ani de la trecerea sa în eternitate, autorităţile târgujiene au organizat o nouă ediţie a Simpozionului Naţional „Brâncuşiana”. „Astăzi marcăm o nouă ediţie din Simpozionul „Brâncuşiana”, eveniment organizat în fiecare an din 2000 încoace; eu consider că este de datoria noastră, a autorităţilor locale, pentru că Brâncuşi merită acest lucru. Sper ca prin prezenţa unor oameni de specialitate, aşa cum s-a şi demonstrat, practic, de la an la an, să se îmbogăţească cunoştinţele tuturor brâncuşiologilor despre opera şi viaţa lui CB. Brâncuşi care ne-a lăsat la Târgu-Jiu o operă monumentală, o operă despre care specialiştii au adus fel şi fel de interpretări, pentru că, de fapt prin creaţia sa, Brâncuşi ne-a lăsat nouă această posibilitate de a face aprecieri după puterea şi cunoştinţele fiecăruia în domeniu”, a mărturisit Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu. Prefectul de Gorj a vorbit, în cadrul Simpozionului Naţional „Brâncuşiana” 2013 despre necesitatea introducerii operelor brâncuşiene în Patrimoniul UNESCO, asigurând municipalitatea de sprijinul său. „Introducerea Ansamblului Sculptural al lui Brâncuşi în patrimoniul UNESCO, cu sprijinul Guvernului şi al ministerelor, este absolut necesară. Noi, ca autorităţi judeţene, de fiecare dată vă vom sprijini”, declară prefectul Claudiu Teodorescu.

Personalităţi marcante l-au comemorat pe Brâncuşi
Manifestările din cadrul Simpozionului Naţional „Brâncuşiana” 2013 s-au derulat pe parcursul a două zile. Sâmbătă au avut loc lansări de carte şi albume, expoziţii, proiecţie de film. Duminică au fost programate comunicările ştiinţifice, susţinute de personalităţi marcante ale culturii. „Astăzi este a doua zi a manifestării Brâncuşiana 2013. Începând cu ora 09:30 şi până la ora 13:30, la Sala Maură se desfăşoară sesiunea de comunicări ştiinţifice. Sunt prezenţi cercetători, brâncuşiologi, exegeţi ai operei lui Constantin Brâncuşi, veniţi din Bucureşti, de la Craiova, de la Paris, doamna Doina Lemny – cercetător la Centrul Pompidou din Paris, domnul Grigore Zmeu, cercetător din Bucureşti, domnul director la Liceul de Artă din Craiova, domnul Ion Mocioi, doamna Ioana Vlasiu – cercetător la Institutul de Istoria Artei din Bucureşti”, a declarat Adina Andriţoiu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.

Doina Lemny: „Gorjeanul Brâncuşi este universal”
Prezentă la Târgu-Jiu pentru a participa la ediţia din acest an a Simpozionului Naţional „Brâncuşiana”, Doina Lemny, cercetător muzeograf la Muzeul Naţional de Artă Modernă – Centrul Pompidou din Franţa, a vorbit despre universalitatea geniului Constantin Brâncuşi. „După cum ştiţi, în fiecare an se comemorează dispariţia lui Constantin Brâncuşi, în 1957. Eu am fost invitată şi în acest an şi sunt invitată frecvent la Târgu-Jiu, nu pot să vin de fiecare dată, însă anul acesta am găsit un moment să pot veni, pentru că şi pentru mine este o regăsire cu oamenii din Târgu-Jiu, cei care organizează aceste evenimente, cu municipalitatea şi trebuie să le aduc un elogiu pentru faptul că, cu toate împotrivirile sorţii şi ale oamenilor şi ale impostorilor, la Târgu-Jiu se păstrează în foarte bune condiţii Ansamblul sculptural pe care Brâncuşi l-a lăsat ţării. Eu dacă am venit aici, am venit să dezbat cu colegi şi de la Bucureşti şi de la Târgu-Jiu, câteva probleme în legătură cu imaginea pe care noi, românii, o prezentăm despre Brâncuşi. Cartea pe care am publicat-o eu ultima dată tratează universalitatea lui Brâncuşi, adică o vedere generală asupra creaţiei lui Brâncuşi şi a omului Brâncuşi”, a precizat Doina Lemny. Trebuie precizat că după sesiunea de comunicări, Simpozionul Naţional „Brâncuşiana” a continuat cu proiecţia filmului „Strigăt în timpan”, autori: Radu Igazsag şi Alexandru Solomon, urmată de un spectacol liric pus în scenă de trupa de dans Katamis, cvartet de coarde Allegro – Filarmonica Oltenia, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here