“Brâncuşi… din eternitate”, în cinematografele din Marea Britanie

208

Pelicula românească “Brâncuşi… din eternitate”, sub regia lui Adrian Popovici, va fi distribuit în cinematografele din Marea Britanie, premiera peliculei în această ţară având loc pe 24 ianuarie. Filmul are în distribuţie nume sonore ale scenei româneşti: Claudiu Bleonţ, Vlad Rădescu, Alexandru Potocean, Iulia Verdeş, Andra Negulescu şi Ioan Andrei Ionescu, în rolul marelui sculptor. Luna trecută, “Brâncuşi… în eternitate” a intrat în atenţia criticilor şi distribuitorilor de film din Marea Britanie în cursul lunii decembrie 2015, în urma vizionărilor organizate pentru votanţii BAFTA şi ai competiţiei UK Critic’s Circle.
Povestea principală este cea despre Brâncuşi în perioada lui de maturitate, deopotrivă fizică şi creativă. Este perioada care urmează sosirii lui la Paris, perioada prieteniei cu Modigliani, dar şi a relaţiei cu Martha, unul dintre modelele lui, poate chiar modelul lui preferat. În ciuda nenumăratelor lui trădări, Martha îi rămâne credincioasă până la moarte. A doua poveste este a lui Marin Etu, un student la Arte Plastice, în Bucureşti, în perioada instaurării regimului comunist. Din cauza unor critici aduse unora dintre membrii Academiei Române care au refuzat moştenirea pe care Brâncuşi ar fi vrut s-o lase statului român, este condamnat la 13 ani de detenţie.
După ce este eliberat, Securitatea îl obligă să falsifice multe dintre lucrările lui Brâncuşi. A treia poveste îl are în prim plan pe Milarepa, un mare învăţat ce a trăit în secolul al XII-lea în Tibet. Milarepa este evocat de multe ori de Brâncuşi, mare admirator al învăţăturilor sale, dar şi de Marin Etu. În timpul detenţiei, datorită unui coleg de celulă, Marin Etu află multe despre viaţa lui Milarepa. Milarepa este liantul dintre sculptorul Brâncuşi şi falsificatorul Marin Etu, liantul dintre destinele lor.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here