Boza: Avem în plan să trecem trei grupuri, de pe cărbune, pe gaze

1042

România este obligată ca țară să lupte pentru independența energetică, susține Sorin Boza, managerul Complexului Energetic Oltenia. „Am găsit Complexul Energetic Oltenia aproape de insolvență. Oamenii îl așteptau nu pe Boza, ci pe Borza. Pe data de 11 octombrie, în 2016. Din păcate, a trebuit să o luăm de la capăt. Acum, pe piața energiei suntem un actor de luat în seamă. Avem o medie pe an între 24 și 26%, dar cu anumite vârfuri, când dăm 30%. În anumite perioade de iarnă, vara, când se înregistrează secetă. Este adevărat că energia pe cărbune este cea mai scumpă, însă în momentul în care tu asiguri 25% din piață, nu poți stabili prețul”, a precizat șeful CE Oltenia, pentru reporterglobal.ro.
Recent, la Varșovia, în cadrul unui summit pe energie, s-a discutat despre renunțarea la cărbune și stabilirea unei perioade de tranziție. „Fiecare țară și-a stabilit o dată până la care va renunța complet la tranziție. Există o comisie care analizează aceste procese de tranziție și normal ar fi ca banii să vină de la UE. Adică, dacă UE vine și spune «renunți la aia», eu să spun «da, renunț până în 2040, 2050, dar costă atât». În general, tranziția se face prin gaz, prin noi unități pe gaz”, a mai spus Boza, vorbind despre politica de decarbonare. Acesta a anunțat că CE Oltenia are în plan trecerea a trei grupuri energetice, de pe cărbune, pe gaze. „Și noi, CEO, avem în plan să reconvertim trei grupuri, de pe cărbune, pe gaze. Sperăm ca spre sfârșitul anului proiectele noastre să fie aprobate. Cele trei grupuri ar costa peste un miliard de euro, ar produce 1000 -1100 MWh și acest lucru s-ar putea realiza în aproximativ șase ani. Așa se poate reduce și suma pe care CEO o plătește pentru certificate. Din păcate, tranziția de la cărbune la gaze nu se poate realiza decât prin gaze”, a precizat Sorin Boza.
I.IRINOIU

1 COMENTARIU

  1. Dle director, mai cunoasteti cumva un exemplu prin care grupuri similare celor pe care le detine CEO au fost trecute pe gaze naturale ? daca ne gandim bine puteti sa le faceti si grupuri nucleare ca nu e mare diferenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here